Табор Меркелове разједињен због Русије

12-12-2015 11:48:11 | | / vostok.rs |


Ставови појединих политичара у Влади Немачке о односу с Русијом веома противрече курсу канцеларке Ангеле Меркел. Многи немaчки политичари се придржавају стратегије зближавања с Русијом, а то веома обесхрабрује источне суседе ове земље.

У последње време немачка политика према Русији постаје све више разједињена, сматра Џуди Демпси, аналитичар центра „Карнеги Јуроп“.

Ангела Меркел је добила одобрење Европске уније за своју политику према Русији у контексту украјинске кризе. Немачка канцеларка је успела да уједини земље ЕУ у одлуци да уведу санкције Русији. Она је више пута примала и председника и премијера Украјине, подсећа аутор.

Ипак, унутар њене коалиције социјалдемократе левог центра имају другачије гледиште и не желе да забораве на „источну политику“ која је седамдесетих година обликовала однос Немачке и Русије, пише у чланку.

Тежњу да се обнове руско-немачки односи појачава шеф Социјалдемократске партије Зигмар Габријел, као и министар иностраних послова Франк Валтер Штајнмајер.

Још почетком октобра Габријел је позвао да се укину санкције Русији, а затим је током посете Москви, на састанку с руским председником Владимиром Путином и шефом „Гаспрома“ Алексејом Милером „са незадовољством констатовао да је однос Берлина и Москве жалостан“.

Он је навео да не може да схвати како је „развој два народа отишао у потпуно различитим правцима“, а изјавио је и да САД и Европа губе од продужавања украјинске кризе, а не од њеног решавања.

Габријел је такође предложио да штити пројекат „Северни ток 2“, који укључује ширење прве гасоводне мреже дном Балтичког мора како би се гас испоручивао из Русије директно у Немачку. Пројекат су оштро критиковале балтичке земље, Пољска и друге државе Централне Европе које у томе виде ризик за енергетску безбедност Европе и зависност од руског гаса.

Традицију „источне политике“ наставља и Штајнмајер, који предлаже инвестиционе и енергетске олакшице у односима с Русијом упркос санкцијама. Он је, подсећа лист, европској комесарки за трговину Сесилији Малстрјом рекао да „реагује на жеље Русије и да почне ближе да размењује мишљења о питањима енергетике и заштите инвестиција“.

Берлин подржава и идеју сарадње Европске уније и Евроазијског економског савеза уз учешће Русије.

Ипак, „источна политика“ неких политичара владајуће коалиције Немачке веома плаши њене суседе, закључује аутор чланка.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут