Саудијска Арабија клизи у кризу

12-12-2015 12:04:42 | | / vostok.rs |


Стопа незапослености у Саудијској Арабији може да пређе 20 одсто до 2030. године, објавила је консултантска кућа „Мекинзи“.

Чак и ако Краљевина за своје грађане буде отворила више радних места у приватном сектору, и даље ће недостајати 1,5 милиона радних места до 2030. године, наводи се у извештају из ове куће под називом „Саудијска Арабија после нафте: Улагање и продуктивност трансформације“.

Незапосленост је један од критичних изазова који могу утицати на нафтне и финансијске ресурсе ове земље.

„Краљевина се због извесних промена на глобалном енергетском тржишту и демографске транзиције која ће довести до значајног повећања радно способних Саудијаца до 2030. године више не може ослонити на приходе нафте и раст јавне потрошње“, пише у извештају.

​Очекује се да се у наредних 15 година на тржишту рада појави најмање 4,5 милиона нових радно способних грађана, па ће земља морати да отвори три пута више радних места.

„Више од половине становништва Краљевине млађе је од 25 година, а до 2030. године број Саудијца старости 15 и више година вероватно ће се повећати за око шест милиона“, истиче ова консултантска кућа.

Такође се очекује и повећање броја старијих особа које захтевају здравствену заштиту и подршку, што ће додатно оптеретити финансије те земље.

Саудијска Арабија би као резултат незапослености и притисака због ниске цене нафте до 2030. године могла да акумулира дуг од око 140 одсто БДП-а земље. Краљевина се први пут од 2009. године суочава са буџетским дефицитом.

​Извештај указује и да компаније које раде на инфраструктурним пројектима у Саудијској Арабији више од пола године нису примиле накнаду, као и да земља покушава да снизи вредност уговора како би се сачувала готовина. Аналитичари кажу да ће таква одлагања негативно утицати на стопу запослености.

Међународни монетарни фонд (ММФ) је у октобру упозорио да би Саудијска Арабија могла да банкротира у наредних пет година, уколико Влада настави да спроводи актуелну политику. ММФ је нагласио да она мора да прилагоди своју потрошњу.