Донесена одлука о постављању спомен-крста високог 25 метара на Златишту

22-12-2013 01:21:14 | | Вијести/ mojenovosti.com |

Предсједништво Савеза логораша Републике Српске донијело је одлуку о постављању спомен-крста на Златишту, посвећеног убијеним Србима у Сарајеву током протеклог рата."Посједујемо документацију да је државно земљиште не коме ће бити изграђен спомен-крст додијељено Савезу логораша",рекао је

у Рогатици предсједник Савеза логораша Републике Српске Бранислав Дукић након данашње сједнице Предсједништва Савеза, којој је присуствовало и седам начелника општина сарајевско-романијске регије.
Он је напоменуо да ће други детаљи у вези са постављањем спомен-крста бити договорени са седам начелника општина сарајевско-романијске регије, породицама погинулих и Борачком организцијом Републике Српске.
Према његовим ријечима, овај савез ће припремити сву неопходну документацију за градњу спомен-крста на земљишту које је додијељено Савезу логораша, површине 1.056 метара квадратних.
Дукић је подсјетио да није урађена предрачунска вриједност износа средстава за постављање спомен-крста.
"Неће бити проблема са финансијама за изградњу крста, као обиљежја православног народа за погинулих око 6.600 Срба у и око Сарајева у одбрамбено-отаџбинском рату", рекао је Дукић новинарима.
Он је напоменуо да је у Федерацији БиХ /ФБиХ/ током протеклог рата било 536 логора за Србе, подсјећајући да је 2004. и 2008. године било покушаја да буде постављена спомен-плоча за страдале Србе на касарни "Виктор Бубањ" у Сарајеву, гдје је данас смјештен Суд и Тужилаштво БиХ, али да није било разумијевања.
"Бошњаци по Републици Србској граде меморијалне центре, називајући Србе `терористима` и `агресорима`. Желимо овим крстом и многим другим крстовима, који ће бити подигнути, показати да су Срби живјели овдје и један су од најстарих народа на овим просторима", истакао је Дукић.
Дукић је напоменуо да ће сарадње са логорашима у БиХ бити само на пројектима које покрећу стране земље у вези са жртвама тортуре у рату, а друге сарадње неће бити јер, како је рекао, Бошњаци сматрају да су Срби били током рата у "прихватним центрима", а не у логорима.
"Они сматрају да су Срби `агресори`, док су Бошњаци жртве рата, тако да нема сарадње", каже Дукић.
Начелницима општина који су присуствовали овом састанку уручен је по медаљон са амблемом Савеза логораша Републике Српске и захвалнице.
Састанку су присуствовали предсједник Скупштине овог савеза Спасоје Ковачевић и предсједник Удружења логораша сарајевско-романијске регије Драган Мутабџија.
На спомен крсту, који би требало да буде висок 26 метара, требало би да буду уклесана имена више од 6.600 погинулих Срба у и око Сарајева.