Цркву Ратка Младића помажу Хрвати и муслимани!?

22-12-2013 01:25:56 | | Србин/ mojenovosti.com |

Он је у притвору и још није проглашен кривим.Нека суд одлучи о томе – каже председник српске православне заједнице Кубер Педија у Аустралији Миломир Белошевић на питање откуд у богомољи Младићев портрет.Цркву посвећену Светом Илији,која се налази у месту Кубер Педи у Аустралији,осим самих Срба који живе у том делу земље, новчано помажу Немци, Хрвати и муслимани. Међутим, посебно је занимљиво то што цркву, осим специфичне орнаментике, “краси” и портрет србског генерала Ратка Младића!

Како је објаснио председник српске православне заједнице Кубер Педија Миломир Белошевић одржавање кошта много новца и много напора, али захваљујући житељима тог места, некако у томе успевају.
- Немци, па чак и Хрвати и муслимани, ма свако кога упитамо за помоћ, помаже нам – каже Белошевић.
На питање шта у цркви тражи портет хашког оптуженика, Белошевић каже да та заједница чека одлуку суда.
- Он је у притвору и још није проглашен кривим. Нека суд одлучи о томе – рекао је Белошевић.
Кубер Педи у западној Аустралији првенствено је био познат по руднику опала, све док није откривена неуобичајена православна црква, која је од ове заједнице направила праву сензацију. Цркву, између осталог, красе и прелепи витражи, кроз које се прелама спољна светлост, као и статуе светаца исклесане у стени.
Уколико би на поседу цркве такође био нађен опал, то би покрило све трошкове обнове и рестаурације, али како је објаснио благајник српске заједнице у овом месту Стојан Гарлић, до сада ништа није пронађено, па се и даље ослањају на помоћ волонтера и туриста. Црква засад нема свог пароха, а пре неколико година преминуо је последњи свештеник који је бринуо о њој.
Док не буде пронађен добровољац који би пристао да води ову парохију, верници у Кубер Педију свештенике виђају само за веће славе, годишњице и сличне догађаје, за које их благосиља патријарх.