Италија захтева дискусију о продужавању санкција Русији

12-12-2015 12:29:15 | | / vostok.rs |


Једино италијанска делегација није желела да усвоји одлуку да се продуже економске санкције Европске уније Русији на нивоу сталних представника земља ЕУ, саопштио је извор близак руководству ЕУ.

На самиту ЕУ у марту ове године лидери земаља–чланица Европске уније одлучили су да повежу дејство санкција против Русије са испуњавањем Минског споразума. Шефови дипломатије земаља ЕУ 22. јуна су продужили деловање економских санкција Русији до 31. јануара 2016. године.

Последњих неколико месеци у Европској унији није било званичне дискусије о испуњавању Минског споразума. Недавно је у ЕУ почела рад на нацрту одлуке о продужавању економских санкција Русији за пола године, а питање је требало да буде размотрено на нивоу сталних представника земаља ЕУ ове седмице.

„Представници Италије су навели да су у суштини сагласни, али да сада нису спремни да усвоје одлуку на нивоу сталних представника ЕУ“, рекао је извор. Према његовој оцени, италијанска страна би „желела да размотри“ ово питање.

Раније је премијер Луксембурга Ксавје Бетел, који председава Савету ЕУ, изјавио да мисли да није исправно да се аутоматски усваја одлука да се санкције продуже Русији, без дискусије о имплементацији Минског споразума.

„Наравно, нећу полемисати са премијером, али они (представници Луксембурга) ништа нису саопштили на састанку сталних представника земаља ЕУ. Једина делегација која је рекла да није спремна да усвоји одлуку на том нивоу била је италијанска“, навео је извор.

Одговарајући на питање да ли је планирано било какво заседање Савета сталних представника ЕУ у петак или током викенда, извор је рекао:

„Не, у овом тренутку није“.

Он је прецизирао да је Савет лако сазвати.

„Рекли су ми да је Савет спреман да се окупи уколико буде неопходно.“

Почетком следеће седмице биће одржано заседање шефова дипломатије земаља ЕУ, на којем би, како се раније очекивало, могла да буде усвојена одлука да се продуже економске санкције Русији за пола године.

Основа за ово заседање требало је да буде нацрт одлуке о овим санкцијама, усаглашен на нивоу Савета сталних представника земаља ЕУ.

Сада је могуће да коначна одлука на Савету шефова дипломатије ЕУ не буде усвојена, рекао је раније други извор близак руководству ЕУ.

Одлука о продужавању санкција може бити усвојена на Савету сталних представника ЕУ, а затим предата било ком савету министара ЕУ ради званичне потврде.

Амбасадор Италије у Русији Чезаре Рагаљини рекао је да ће питање продужавања санкција ЕУ Русији бити разматрано на самиту Савета Европе 17. и 18. децембра.

Он је навео да је питање о продужавању санкција „веома сложено и деликатно“, због чега не треба да се заснива на аутоматским процедурама, него да се размотри и анализира како треба. Према његовим речима, то питање треба да буде размотрено на нивоу шефова влада и држава.

Санкције Европске уније Русији могу да буду продужене искључиво уз једногласну одлуку свих земаља ЕУ.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут