Ирак тражи хитно повлачење турских снага са његове територије

12-12-2015 01:39:09 | | / vostok.rs |


Багдад сматра упад турских снага на његову територију флагрантним кршењем Повеље Уједињених нација, територијалне целовитости и суверенитета земље.

Ирак је послао Савету безбедности Уједињених нација писмо са молбом да се од Турске затражи да хитно повуче своје снаге са територије земље и назвао присуство турских трупа „флагрантним кршењем“ Повеље Уједињених нација и норми међународног права, преноси агенција Ројтерс.

„Позивамо Савет безбедности да затражи од Турске да хитно повуче своје снаге и престане да крши суверенитет Ирака“, наведено је у писму.

„То се сматра флагрантним кршењем принципа Повеље Уједињених нација, кршењем територијалне целовитости и суверенитета Ирака“, стоји у писму.

Према подацима ирачких власти, 4. децембра турски тенковски батаљон је ушао у ирачку провинцију Ниниву под изговором да обучава припаднике курдске самоодбране која ратује са терористима. Ирачки дипломатски ресор и Министарство одбране назвали су присуство турске војске „непријатељском акцијом“, изведеном без сагласности ирачких власти.