Цена нафте може да падне испод 30 долара за барел

12-12-2015 08:06:06 | | / vostok.rs |


Потражња и цена нафте 2016. године наставиће да падају. У неким периодима године цена нафте ће се спуштати испод 30 долара за барел, саопштио је министар финансија Русије Антон Силуанов на седници у Казању.

„Ове године Међународни монетарни фонд четврти пут ревидира прогнозу снижења раста светске економије што говори да ће потражња за нафтом падати. Видимо да већи обим производње нафте и излазак наредне године на нафтно тржиште нових играча — мислим на Иран са обимом од 1 до 1,5 милиона барела дневно — говори о томе да ће ниске цене нафте доминирати следеће године и да ће можда у одређеним периодима износити и 30 долара за барел, а можда и мање“, рекао је Силуанов.

„Треба говорити о тешком времену које је испред нас“, додао је он.

Како је навео министар, буџет Русије за 2016. годину је формиран према цени нафте од 50 долара за барел, док је сада цена нафте пала на 37 долара за барел.

„Видимо да ситуација показује да постоји вишак нафте у свету. Нема разрађене политике међу земљама ОПЕК–а, свако ради сам за себе, свако осваја тржиште нафте и то доводи до дампинга и даљег пада цена нафте“, навео је Силуанов.