Главни шверц нафте пресељен из Сирије у Ирак

12-12-2015 08:32:08 | | / vostok.rs |


Посланици у Парламенту Ирака, са којима је Спутњик разговарао, сматрају да постоји директна веза између упада турске војске у Ирак и тога што је руска авијација пресекла илегалне руте испорука нафте из Сирије у Турску.

Тема испорука нафте коју шверцује ДАЕШ скоро да се не помиње у турској штампи иако је Министарство одбране Русије обелоданило чврсте доказе да та трговина постоји.

На који начин би шверцована нафта могла да стигне на турску територију и ко је купац ове нафте?

Високи функционер опозиционе Републиканске народне странке, бивши председавајући турског Савета за развој нафтних компанија Неџет Памир за Спутњик каже да се део нафте прерађује у ирачким рафинеријама, а онда преко посредника стиже у Турску, одакле из луке Џејхан иде за Израел.

Према његовим речима, порекло нафте из ирачко-турског нафтовода Киркук-Џејхан је доста сумњиво. Та нафта се испоручује Турској мимо Устава Ирака, према којем Ирачки Курдистан добија 17 одсто прихода од нафте. Постоје основане сумње да ту нафту са налазишта која су под контролом ДАЕШ-а Турској продаје лидер Ирачког Курдистана.

Неџет Памир истиче да се шверцована нафта рафинира (пречишћава), између осталог, у рафинерији која се налази близу границе са Ираком и у власништву је највеће турске нафтне компаније „Тупраш“.

Секретар турског синдиката радника нафтне индустрије Мустафа Текик каже за Спутњик да Турска свакодневно добија између 100.000 и 150.000 барела нафте „на црно“, а већина се налази у складиштима нафте у Искендеруну и Мерсину.

„Ова нафта се продаје у европским земљама од Италије до Велике Британије. Не верујем да би компанија ’Тупраш‘ тако лакомислено и отворено куповала и прерађивала нафту коју шверцује ДАЕШ. То све вероватно иде преко посредника“, открива Текик.

Текик истиче да они који јавно кажу „да без њихове дозволе ни птица неће пролетети границу" сигурно знају да је у току шверцовање нафте. Он сматра да милитанти ДАЕШ-а зарађују огроман новац, илегално продајући нафту, између осталог, и преко територије Турске.

Посланици у Парламенту Ирака, са којима је Спутњик разговарао, сматрају да постоји директна веза између упада турске војске у Ирак и тога што је руска авијација пресекла илегалне руте испорука нафте из Сирије у Турску.

Посланик Муафак ел Раби каже да Турска зарађује на нафти, коју милитанти ДАЕШ–а шверцују преко турско-ирачке границе.

„Претходних месеци на црном тржишту Турске продате су велике количине ирачке нафте коју краде ДАЕШ. Мислимо да су неки на томе зарадили до 800 милиона долара. При томе, крадена нафта се продаје дупло јефтиније него на званичним светским тржиштима“, каже Ел Раби.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут