Кустурица: Шта сам заиста причао с Путином

13-12-2015 06:08:10 | | / vostok.rs |


Имали смо малу драму у ћаскању с Владимиром Путином. Моја жена Маја је предлагала да Путину дамо наш београдски балкон за ракете, а ја сам мислио да му дамо двориште. Имамо више дворишта, али мислио сам да је за Путинове ракете идеално породично имање у Високом, јер гледа са истока на запад. Муслимани су спалили нашу породичну кућу у Високом после Дејтона, па би то можда ипак изазвало мали проблем – каже у шали прослављени светски редитељ Емир Кустурица који је седео до председника Русије Владимира Путина, на обележавању десетог рођендана телевизије Раша Тудеј.

У ексклузивном разговору за „Политику”, Кустурица је објаснио како се догодило да међу стотинама угледних званица из Русије и света, баш он и његова супруга Маја, седе одмах до председника Руске Федерације. Очигледно добро расположен, Кустурица је наставио у шаљивом тону:

– Откуд ја до Путина? Одговор је једноставан. Зато што сам први од њега чуо идеју да Русија производи органску храну. И жељу да Русија буде први произвођач органске хране у свету. Кад неко, попут Путина, да таку изјаву, завређује сваку пажњу. А Путин са којим се дуго познајем, зна колико волим органску храну. И филмове које правим су органски.

Описујући атмосферу на прослави јубилеја глобалне телевизије „Раша тудеј”, Кустурица напомиње како је приметио свега тридесетак људи на телевизији, иако је замишљао да ће затећи огроман медијски систем.

Према његовим речима, телевизија „Раша тудеј” је важна јер је успела да направи велики неред у мејнстрим медијима у свету, пошто им је одузела огроман број гледалаца.

– Тајна успеха те телевизије је у ономе што је Путин изговорио синоћ. Рекао је: „Ми немамо шта да кријемо!”. „Раша тудеј” открива један потпуно другачији глобални начин виђења света. Јер, кад замишљамо велики свет, ми га замишљамо онако како га велика пропаганда обликује. Тако замишљамо да су сви Американци као Бред Пит. Кад кажемо запад, ми мислимо само на једну димензију запада. „Раша тудеј” нам помаже да створимо целовит увид у тај свет – каже Кустурица, наглашавајући да је свет у којем је тероризам најчешћи изговор, произведен од оних који се највише брину за безбедност читаве планете. Јер, наставља Кустурица, није могла ИД да прави толике паре, а да јој владари света то не дозволе.

– Лепо је сазнање да постоји телевизија која нам помаже да створимо укупну слику света. И да нам буде лакше да схватимо о чему је реч – каже славни режисер.

Али, опет се враћамо на детаље разговора Кустурице са једним од најмоћнијих људи света. И на ракете које је Куста, шалећи се, нудио Путину. Враћамо се на београдски балкон породице Кустурица…

– Маја је мислила да Путину понуди балкон у Београду, јер балкон има стаклени кров, који смо поставили да нам лопови не би ускакали свако мало. А како општина Стари град непрекидно кидише да нам сруши тај стаклени кров, онда се родила идеја – боље Путинова ракета, него рушиоци Старог града! Тако би се тим балконом овајдили и ми и Руси. То је било пријатно вече и пријатан разговор. Путин је у доброј кондицији, доброг је здравља и пријатан је човек – препричава Кустурица.

Упитан да ли страхује да је, због демонстрације његовог пријатељства са председником Русије и духовитог ћаскања о ракетама, сада и коначно изгубио све шансе да добије Оскара за страни филм, Кустурица одговара:

– Да ли ћу добити Оскара за страни филм, питате? Ја сам Оскара заслужио пре 25 година, али ни „Палме” у Кану нисам калкулисао као могућност. Ја сам увек тако размишљао. Моја ћерка хоће да направи фестивал „Златни Палма” у Јагодини. Ту бих био фаворит. Уместо Оскара, добићу „Златног Палму” – каже двоструки добитник „Златне палме” у Кану за најбољи филм и један од највећи светских редитеља.

Александар Апостоловски,
Политика


КАТЕГОРИЈЕ