Саудијска Арабија предухитрила Међународну групу за Сирију

14-12-2015 09:56:01 | | / vostok.rs |


Саудијска Арабија организовала је конференцију сиријске опозиције, мимо договора Међународне групе за Сирију, на којој је формиран такозвани Виши савет од 32 представника опозиције, изјавио је за Спутњик министар за национално помирење Сирије Али Хајдар.

Он је рекао да је тај задатак био поверен представнику УН за Сирију Стафану де Мистури, али Ријад је намерно пореметио планове Међународне групе за Сирију који су договорени на последњем састанку средином новембра у Бечу.

Конференција сиријске опозиције одржана је у прошли четвртак у Ријаду, а као резултат формиран је такозвани Виши савет, састављен од 32 представника опозиције који ће касније изабрати 15 људи за преговоре са сиријским властима.

„Власти у Ријаду су, међутим, предухитриле Међународну групу за Сирију, организацијом конференције којој није присуствовао читав низ представника опозиције“, рекао је Хајдар и упозорио да Саудијска Арабија не може да предводи мировни процес у Сирији, с обзиром на то да учествује у конфликту и подржава одређене оружане групе.

Истовремено, Међународна група за Сирију је у Бечу средином новембра одлучила да преговори сиријских власти и представника опозиције морају да почну пре 1. јануара 2016. године, што ће омогућити да се у Сирији одрже избори најкасније за 18 месеци.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут