Русија повећала продају наоружања за 50 одсто

14-12-2015 01:02:25 | | / vostok.rs |


Руски војни комплекс је у 2014. години повећао производњу за скоро 50 одсто, саопштили су аналитичари Стокхолмског међународног института за истраживање проблема у свету.

Руска војна индустрија у 2014. години повећала је продају оружја, дошли су до закључка аналитичари Стокхолмског међународног института за истраживање проблема у свету СИПРИ у годишњем извештају.

Податке извештаја, чија званична објава се очекује сутра, наводи немачки лист Ханделсблат у чланку „Руско наоружање — бестселери“, позивајући се на агенцију ДПА.

На списку 100 највећих војних концерна у свету 2014. године који су саставили експерти СИПРИ, представљено је 11 компанија из Русије — три више него годину дана раније.

Обим продаје руске војне индустрије током 2014. године порастао је за 48 одсто и износи 10,2 одсто светског тржишта.

„Руске компаније су се нашле у пуном расту извоза и националних расхода за одбрану“, прокоментарисао је сарадник института Симон Веземан.


У целини, према подацима аналитичара, обим трговачких послова, које су закључиле стотине водећих војних компанија у 2014. години смањен је за један и по одсто, до нивоа 401 милијарде долара. Концерни САД, Канаде и западне Европе смањили су продају, док се у другим регионима света тај показатељ повећао. Аналитичари СИПРИ наводе да se, због недостатка података, на списку нису нашле кинеске компаније.

На челу списка стотину компанија-испоручилаца наоружања у 2014. године нашлe су се америчкe компанијe „Локид Мартин“ (обим продаје 37,5 милијарди долара) и „Боинг“ (28,3 милијарде долара), на трећем месту је британски концерн EADS (14,5 милијарде долара).