Русија може затражити у УН увођење санкција Турској

14-12-2015 11:11:18 | | / vostok.rs |


Русија поже ставити пред СБ УН питање увођења санкција против Турске због шверца нафте терористичке организације ДАЕШ, али за сада Москва још увек није донела такву одлуку, рекао је стални представник Русије при УН Виталиј Чуркин.

„Теоретски, наравно, то (увођење санкција Турској због шверца нафте ДАЕШ-а) је могуће. Међутим, ми живимо у реалном свету. Ви и сами видите да је НАТО почео штитити Турску у ситуацији са нашим обореним авионом. Остали их на маргинама (Турску) осуђују за то, али јавно гледају да то не раде. Зато ми, полазећи од реалне ситуације, треба да предвидимо исход тога", рекао је Чуркин.

Он је такође одговорио потврдно на питање да ли би Русија могла да постави пред СБ УН питање санкција против Турске.

„Могла би. Не приписујте ми непотребне речи. Сви можемо, постоји жеља. То је већ политичка одлука, каква питања се стављају. Какво год питање да се постави, а нема подршку, требало би одредити веома суптилну тактику по том питању“, додао је Чуркин.

САД и Турска би требало да обавесте СБ УН о томе да терористичка органиузација Исламска Држава (ДАЕШ) шверцује нафту, али оне то нису урадиле, изјавио је Чуркин.

"Имамо озбиљне примедбе поводом начина на који је спровођена резолуција 2199 о забрани финансирања терористичких организација", рекао је он.

Према његовим речима, двојица америчких генерала у Пентагону је говорила руској делегацији о акцијама њихове коалиције.

"Поставио сам веома једноставно питање: ваши авиони су тамо већ годину дана, док су руски само два месеца, али Русија је већ обелоданила више фотографија које доказују да нафта иде преко турске границе. Зар нисте знали о томе? Мислим да су знали и требало би о томе да обавесте СБ УН. Према резолуцији 2199, која је усвојена на нашу иницијативу у фебруару, земље имају обавезу да то раде".

Постоји сумња да удари коалиције на челу са САД на владине снаге у Сирији нису случајни

Постоји сумња да удари коалиције на челу са САД на војску Сирије нису били случајни и није искључено њихово понављање.

„Ту се крије опасност: чланови ове коалиције се разликују, како се показало, неком хаотичношћу: неко у оквиру коалиције бомбардује, неко, нпр. Турска — ван коалиције бомбардује. И наравно, постоји сумња да то није случајно, без обзира на сва уверавања која су давана сиријској влади да ти удари неће бити извођени по снагама сиријске Владе, с времена на време ће се на њих изводити у неким местима. То изазива заоштравање и још више компликује фабулу догађаја у Сирији. Међутим, надамо се да до тога неће доћи", рекао је Чуркин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут