``Руски цар`` у Призрену

14-12-2015 02:54:23 | | / vostok.rs |


"Призренска Богословија наставила је са радом захваљујући Ивану Степановичу Јастребову који се после Руско-турског рата враћа у Призрен јула месеца 1879. године. Преко њега је ишла сва помоћ Богословији као и веза са Београдом. Јастребов је неколико пута спречио упад Турака и Арнаута у Богословију. Једном приликом турске власти су опколиле Богословију јер су, наводно, у библиотеци биле забрањене књиге које би биле адут за њено затварање. Јастребов је храбро стао у одбрану Богословије, написавши на вратима библиотеке на листу хартије: „У име Руског Цара, забрањујем улазак!“. После извесног времена руља верских фанатика кренула је да запали школу. Јастребов је са са својим наоружаним гавазима, са пиштољем у руци, стао пред гомилу и спречио паљење".

Присећају се овог историјског догађаја млади чувари вере Христове док међу собом деле календар са ликом Цара Николаја за 2016.г.



Зидни календар „Цар Николај II“ од недавно краси собе богословаца из Призрена. Студенти су га дочекали са обиљем љубави и радосно разделили међу собом. Поред Душановог царског града, „Руски Цар“ је стигао и у друге делове Косова и Метохије. Са ништа мањим осмесима су га дочекали у школама у Ораховцу, Грачаници, у Гораждевцу који у последње време често потресају немири.

Нека би Руски Цар и сада пружао помоћ многострадалном србском народу на Косову и Метохији!