Терористи зарађују од „пореза“ колико од трговине нафтом

15-12-2015 11:45:46 | | / vostok.rs |


Приход терористичке организације Исламска држава (ДАЕШ) од „пореза“, конфлискализација и уцена на територијама које контролише није ништа мањи од прихода од трговине нафтом, пише Фајненшел тајмс.

Амерички лист наводи да се „сиријска нафта може чинити најпрофитабилнијим ресурсом терористичке организације, па чак и ако авиони САД, Француске, Русије успешно изводе ударе на места где се она производи, локални дохоци, као што су ‘порези‘, могу сачувати економију ДАЕШ-а“.

„Истраживање Фајненшел тајмса показује да ДАЕШ не зарађује ништа мање од рекета и конфискација, колико од нафте“, пише лист. Од тих средстава ДАЕШ исплаћује плате својим борцима. Саопштено је да милитанти узимају од богатијих грађана 2,5 одсто од њиховог капитала.

Према подацима листа, милитанти добијају удео и од „трговине, пољопривреде, финансијских трансакција, па чак и од плата које влада исплаћује“. Након налета пети део вредности опљачкане имовине предаје се онима који пљачкају, док се опљачкано продаје на пијаци, наводи лист. Притом, чланови ДАЕШ-а могу добити робу упола цене.

Осим тога, пише лист, милитанти добијају приход од трговине.

„На турској граници сваки дан стоји у реду до 600 камиона, како би допремили у Сирију производе и грађевински материјал. Неки возачи и продавци су испричали да већина робе пролази кроз територију под контролом милитаната“, пише Фајненшел тајмс.

„90 одсто тога што продајемо сада зависи од ДАЕШ-а“, наводи лист речи једног трговца.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут