Вашингтон мења политику према Москви?

16-12-2015 09:21:27 | | / vostok.rs |


Обамина администрација је изгледа коначно одустала од стратегије да покуша да изолује Русију, што показује и данашња посета америчког државног секретара Џона Керија Москви, коју је иницирао Вашингтон иако је од последњег сусрета Керија са руским председником и шефом дипломатије Владимиром Путином и Сергејом Лавровом прошло само седам месеци.

Иако председник Барак Обама и највише америчке дипломате користе сваку прилику како би се укључили у оштру реторику по питању Русије, изгледа да је ова ера завршена.

„Кери долази. Обама је политику изолације тихо сахранио у дворишту Беле куће како нико не би видео. И како је нико не би помињао“, написао је шеф спољнополитичког одбора Руске думе Алексеј Пушков на свом налогу на Твитер.

Амерички политички естаблишмент је коначно схватио да им је Русија потребна у борби против глобалних изазова, укључујући и међународни тероризам.

Заиста, Сирија је одличан пример за то. Многи амерички политичари и стручњаци сада признају да руска борба против тероризма у ратом разореној Сирији гарантује да ће Москва учествовати на предстојећем мировном процесу.

„Ми не можемо само желети из далека. Путин је направио чињенице (у Сирији) на које остатак света мора да рачуна, укључујући и Керија“, преноси „Политико“ речи стручњака за Русију Ендруа Вајса.

Међутим, не тиче се то само Сирије.

Обама и Кери су усвојили нешто што су медији назвали „пословним тоном“ у њиховом раду са Москвом, који ће за разлику од политике „одбацивања“ помоћи у проналажењу заједничког језика када су у питању Украјина и Сирија.

„Председник је увек говорио да ће у решавању важних глобалних безбедносних питања сарађивати са Путином и да ће са њим да разговара“, преносе медији, позивајући се на неименованог високог званичника америчке администрације.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут