Шпијунирање на интернету ствара претњу суверенитету држава

16-12-2015 11:36:50 | | / vostok.rs |


Терористи и криминалци су активни на интернету, који је као и пре, рањив за различите врсте напада, саопштио је руски премијер Дмитриј Медведев на међународној конференцији за питања интернета која се одржава у Кини.

„Интернет активно, нажалост, заузимају кримининалци и терористи, што су још једном показали недавни терористички напади у Француској и друге криминалне појаве“, рекла је Захарова.

Осим тога, појавили су се системи потпуног електронског праћења. То ствара претњу безбедности и суверенитету државе, ствара ланчану реакцију неповерења и покреће трку у информационом наоружању“, нагласио је премијер.

Према речима Медведева, питање безбедности интернета захтева највећу пажњу светске заједнице. Притом, он је навео, регулисање интернета не треба да је у супротности са духом слободе.

„За нас је веома важно да размислите на који начин се могу, с једне стране усагласити две слободе на основу којих се од самог почетка градио интернет, док са друге — потреба да се израде универзална правила понашања у тој средини“, рекао је шеф руске Владе.

По његовим речима, интернет треба да буде отворен, али га треба регулисати.

„Сматрамо да то треба урадити под окриљем водећих међународних институција, укључујући УН, наслањајући се на Међународни савез за електронске комуникације“, додао је Медведев.