Русија анализира могући допринос исламске коалиције у борби против тероризма

17-12-2015 08:55:07 | | / vostok.rs |


Москва анализира какав допринос исламска коалиција са Саудијском Арабијом на челу може имати у борби против тероризма, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.

„Ми смо такође са великом пажњом дочекали иницијативу Саудијске Арабије. Сада анализирамо њен садржај и место које ова иницијатива треба да заузме у заједничкој антитерористичкој борби. Посебан значај има аспект који је сада нагласио мој колега и пријатељ, о томе да саставни део ове иницијативе треба да буду идеолошке димензије које не треба да дозволе тровање омладине спекулацијама о највећим принципима ислама“, рекао је Лавров на прес-конференцији са шефом МСП Бахреина Халидом ел Калифом.

„Она (коалиција) има за циљ борбу против сваке врсте тероризма у свим рејонима, пре свих се има у виду ДАЕШ“, изјавио је шеф дипломатије Бахреина Халед бин Ахмед ел Калифа на крају разговора са руским колегом Сергејем Лавровом.

„Биће створени програми који неће имати привремени карактер, већ ће се наставити. Ми нисмо временски ограничени“, нагласио је шеф МИП-а Бахреина.

У среду је амерички сенатор Џон Мекејн изјавио да антитерористичка коалиција коју је створила Саудијска Арабија без упозорења Вашингтона сведочи о неуспеху америчких покушаја да заузме лидерску позицију на Блиском истоку.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут