Путин: Не знам да ли Турци лижу Американце…

17-12-2015 11:56:23 | | / vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин рекао је да "не зна да ли је неко у турској влади одлучио да лиже Американце на одређеном месту, али да то није баш паметно".

Путин је таквим одговором на питања о односу са Турском на годишњој конференцији добио велики аплауз и додао да чин обарања авиона види као непријатељски.

“Потези турских власти су непријатељски. Авион је срушен, људи су убијени, а оно што је посебно нечувено јесте то што, ако већ тврде да је несрећа, нема извињења”, рекао је Путин.

Како је рекао, проблем је што се званична Анкара уместо Москви обратила НАТО у Бриселу. У овом тренутку, са овом влашћу у Турској, нема простора за унапређење односа, оценио је Путин.

“Испоставило се да ни Брисел неће да има ништа са тим. Ако је несрећа, окрените телефон, објасните, извините се. Уместо тога, они се крију иза НАТО. У оваквим условима је немогуће преговарати са Анкаром. Турска не чини никакве кораке да побољша односе и не видим простор или начин за унапређење односа у таквој ситуацији“, рекао је Путин.

На новинарско питање о постојању “треће стране” у руско-турским односима, председник Русије је рекао да “не може са сигурношћу да каже да она постоји”.

“Ипак, могу да помислим да на неком нивоу постоји некакав договор или некакве консултације око обарања авиона… Не знам шта су мислили. Да ћемо побећи? Ми нисмо таква земља”, рекао је Путин.

Такође, Путин је послао поруку турским властима, да, “ако су намеравале, да неће више моћи да нарушавају ваздушни простор изнад Сирије”.

“Ако су то планирали или радили, сада неће моћи. Тамо су наши С-400, системи ‘Бук’ и други”, рекао је Путин.

Говорећи о ситуацији у Сирији, Путин је рекао да је политичко решење једино добро и могуће, да је компромис могућ, али да су неопходни уступци свих страна.

“Асадова будућност је у рукама сиријског народа. Што се тиче нашег деловања у Сирији, план Русије за решење кризе се у неким кључним тачкама поклапа са планом САД“, рекао је Путин.

Руски председник је по први пут јавно рекао да Русија има “своје људе у Украјини” иако је поново рекао да тамо није војска.

“Никада нисам рекао да нема људи који тамо раде одређене послове, укључујући и оне из војне сфере. Али то није редовна Војска Русије”, рекао је Путин, који је Украјину назвао “братском земљом”.

Како је рекао, Русија нема намеру да уводи санкције Украјини или погоршава односе са том земљом.

“Нисмо заинтересовани за продужетак конфликта у Донбасу”, рекао је.

Руски председник у традиционалној, маратонској сесији одговара на питања више од 1.300 новинара. Ово је 11. децембарска конференција за новинаре Путина, а аналитичари кажуда би ове године могао да обори рекорд из 2008. године у броју одговора на постављена питања.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут