РАЗБИЈЕНИ ПРОЗОРИ СУ ЗАРАЗНИ

27-12-2013 11:31:53 | | / mojenovosti.com |

Показало се ,и то не једном да, уколико је на једној већој кући разбијен макар један прозор,постоје велике шансе да и остали прозори на њој ускоро буду полупани.

Теорија разбијених прозора

Овај феномен је прерастао у једану целу социолошкиу теорију која је тако и названа :“Теорија разбијених прозора“.

У историји су познати примери кад су цели оронули градски рејони почели да нагло пропадају после једног јединог разбијеног прозора који није благовремено замењен.

Асоцијална понашања заразна и могу носити карактер епидемије

Психолози одавно упозоравају да су асоцијална понашања заразна и могу носити карактер епидемије. Другим речима говорећи, људи често нарушавају општеприхваћена правила и норме понашања када виде да тако ,без озбиљнијих или пак било каквих последица, поступају и други.

Тако ланчана реакција досеже геометријску прогресију.

Синдром кесе са смећем

Зато кеса са смећем бачена на неодговарајуће место врло брзо постаје дивља депонија, запуштене зидове зачас прекрију графити,једно погрешно притиснуто дугме у лифту може да „саблазни“ све који су у њему.

И „несташлуци „ који се толерешу подстичу на крупније преступе

Градске власти у Њујорку су доказале да и „ меки „ облици испољавања вандализма или просто некултурно понашање , „несташлуци „.као што је на пример бацање отпадака ван корпе,има за последицу подстицање људи на крупније преступе.И уколико се жели да се задрже уредне и чисте градске улице , обавезно се ниво преступа мора драстично снизити до нулте толеранције.

Персонализација недоличних поступака

Како би учинили грађане дисциплинованијим, у Њујорку су почели да примењују друго правило-персонализацију.Примена овог правила је врло проста:ако се на улазу у зграду истакне списак станара, онда ће се они сами културније понашати на местима заједничког коришћења ( на степеништима,одмаралиштима,у лифту ) и сав тај простор ће дуже остајати чишћи.