Ивана, Новак, кошаркашице и ватерполисти - најбољи спортисти Србије

18-12-2015 08:24:14 | | / vostok.rs |

Председник Олимпијског комитета Србије (ОКС) Владе Дивац честитао је србским спортистима на оствареним разултатима у 2015. години и пожелео им да на Олимпијским играма у Рију остваре своје и наше снове.


На традиционалној прослави Дана ОКС, по 22. пут проглашени су најбољи спортисти Србије, а ове године то су Ивана Шпановић, Новак Ђоковић, кошаркашице и ватерполисти.

"Ви који сте већ део Олимпијског тима Србије и ви који ћете у месецима пред нама изборити своје место на путу за Рио, за само осам месеци, заједно ћете кренути пут Бразила да испишете нове странице олимпијске историје Србије Сада је најважније да осетите да сте тим и да једни другима будете највећа подршка. Та подршка ће у најважнијем тренутку створити снагу која ће вама и Србији донети медаљу више. Будите храбри и самоуверени јер ви сте без сумње најбоље што ова земља има", изјавио је Дивац.

Дивац је предао трофеј Ивани Шпановић, која је звање најбоље спортисткиње Србије заслужила златном медаљом на Европском и бронзаном на Светском првенству, као и оствареним скоком преко "магичне границе" од седам метара.

Најбољи спортиста, по шести пут је Новак Ђоковић, који је сезону завршио као убедљиво први на светској ранг листи, са три освојена Гренд слема и укупно 11 турнира у 2015. Новак није био у могућности да присуствује свечаности, па ће му трофеј бити уручен накнадно.

Председник ОКС Владе Дивац
Председник ОКС Владе Дивац

Најуспешнији мушки тим је ватерполо репрезентација. За 22 године проглашења најуспешнијих у избору ОКС ватерполо репрезентација је без премца јер је ове године понела трофеј по 11. пут. Под вођством Дејана Савића, који је добио признање за најуспешнијег тренера, ватерполисти Србије освојили су Светско првенство, а претходно и Светску лигу којом су изборили пласман на Олимпијске игре.

Шампионке Европе, кошаркашице Србије најуспешнији су женски тим, а признање је примила селектор Марина Маљковић.

Трофеј ОКС за најуспешнијег младог спортисту понела је теквондисткиња Тијана Богдановић, која је још као јуниор освојила бронзу на Светском првенству за сениоре, као и сребрну на сениорском Европском првенству.

У години одржавања првих Европских игара ОКС је доделио још два трофеја намењена науспешњим спортистима србског тима у Бакуу. У мушкој конкуренцији награђен је Дамир Микец, освајач две златне медаље у стрељаштву, док су у женској конкуренцији награђане кајакашице Милица Старовић и Далма Бенедек Ружичић.

ОКС је доделио и трофеј Међународног олимпијског комитета, који ове године носи назив "Спорт и иновација" Јовану Симићу, момку који је понудио своју колекцију спортских дресова на аукцијску продају како би помогао прикупљању средства за лечење деветогодишње девојчице Нађе Новаковић, коју тада није познавао.

Најбоља спортисткиња Србије: Ивана Шпанопвић
Најбоља спортисткиња Србије: Ивана Шпанопвић

Симић је искористио спорт за хумани циљ, а његовим ангажовањем у акцију су се укључили бројни спортисти, многе јавне личности, велики број грађана, медија и институција. Епилог акције био је прикупљен довољан износ средстава који је Нађи омогућио транспланатацију коштане сржи у Немачкој.