Бајден: Чланство Црне Горе у НАТО-у важан корак за стабилност Балкана

18-12-2015 10:31:52 | | / vostok.rs |


Потпредседник Сједињених Америчких Држава Џозеф Бајден поручио је премијеру Црне Горе Милу Ђукановићу да је уверен да ће Црна Гора предано радити и успешно завршити процес приступања НАТО-у.

Бајден је у телефонском разговору са Ђукановићем рекао да је чланство Црне Горе у НАТО-у важан корак који ће обележити пут ка стабилности Балкана, а позив је јасна порука да су врата Алијансе отворена.

Ђукановић се захвалио Администрацији и народу САД и потпредседнику лично, на континуираној подршци и доприносу доношењу одлуке о позиву Црној Гори за приступање у НАТО.

Он је истакао да је то „добра одлука за нашу земљу, за регион и Алијансу“, и да ће се Црна Гора одговорно односити према обавезама које је преузела, наглашавајући резултате и даљу посвећеност владавини права и јачању јавне подршке.

„Ми ћемо предано наставити рад на реформама како би уверили партнере да су донели праву одлуку, и подстакли их да у разумном року заврше процес ратификације“, истакао је Ђукановић.

Бајден је, честитајући позив, истакао да је то резултат црногорске посвећености реформама, и подсетио да је приликом недавног боравка у Хрватској поручио да је то процес који ће чврсто усидрити цели Балкан у Алијанси и у ЕУ, што је најбољи пут да се постигне стабилност, сигурност и просперитет, и промовишу демократске вредности региона.

Ђукановић је позвао Бајдена да првом приликом посети Црну Гору.

Бајден је захвалио на позиву и рекао да се радује будућим сусретима с Ђукановићем, овде или у Америци.