Војник такозване Армије БиХ главни водитељ на РТРС

19-12-2015 09:18:37 | | / vostok.rs |


Колико још у Србској самопоштовање може да падне ниже, од тога да нам на РТРС борци такозване Армије БиХ држе лекције о српству?

Понеко је можда примјетио да РТРС има нову емисију? Ток шоу концепта са једним гостом, веома осредње изведбе, али зато одличне рекламне најаве? Ако и даље не знате о чему се ради, појединац познат из федералних гласила по имену Веселин Гатало, води емисију Људовање.

У њој, често и марљиво, србује…

Ништа то не би било необично, нити би захтијевало реакцију Фронтала, да исти тај Гатало није био борац тзв. Армије БиХ!

Дакле, исти тај је почетком деведесетих био у редовима оних који су оружјем и убиством били против Републике Српске! За то је данас награђен тако што је „добио све“, на националној тв-кући против чијег постојања је ратовао.

Да подвучемо црту реално, људски и поштено:

Тамо одакле долази Гатало, дакле из Федерације БиХ, чим су на интернет процурили снимци Слободана Васковића, како међу првим новинарима улази на оклопном возилу у Сребреницу и тражи цигарету од муслиманског заробљеника, Васковић је истог тренутка остао без посла на Федералној телевизији.

Више није ваљао чак ни Бакиру Хаџиомеровићу, који је те детаље из Васковићеве биографије знао и раније. Сви смо знали.

У Србској: Људовање – у ФБиХ: Лудовање

Не знамо да ли је ишта од овог познато директору РТРС, Драшку Милиниовићу, али умјесто описаног третмана, у Србској Гатало добија ток-шоу на тв кући коју би 1992. године частио рафалом.

Не треба се пуно питати какав то вриједносни систем развија код млађих нараштаја, када се борци који су направили Српску налазе на црним листама РТРС непријатељи Републике у тој подјели улога очигледно заузимају високу и угледну позицију.

Гатало није обичан дезертер, који се из Југословенске народне армије није пријавио у Војску Републике Српске. Читав рат је провео у Мостару, и не само да није са многим суграђанима-сународницима бранио Републику Српску на Вележу, него је био међу онима који су покретали нпр. Митровданску офанзиву на Невесиње. И не само то!

Преливоде коло воде

До 2009. године Веселин Гатало, војник такозване Армије БиХ и посљератни запосленик окупационих снага СФОР-а, био је типични федерални Србин, по матрици Богића Богићевића или Мирка Пејановића. Његове књиге су издавали хрватски издавачи и освједочени непријатељи србског народа, као што је Б92, при чему се исти каталогизирао као „хрватска књижевност“ или „БХ књижевност“, али никако као „србска књижевност“.

Одједном, поменуте 2009. године, Гатало се ишчлањује из Социјалдемократске партије Златка Лагумџије, те се учлањује у СНСД Милорада Додика. И тада почиње његово „србовање“, а затим и једнако увјерљиво “људовање”.

Мостарци то све повезују са повећаним присуством, па онда и пресељењем владике Григорија из Требиња у Мостар, под чије скуте се одмах ушушкао и Гатало.

Гатало почиње да се слика са иконама на друштвеним мрежама, да пише и говори у одбрану Републике против које је ратовао, и у којој не живи, а посебно у одбрану владике и послова које исти има са Гаталовом најновијом странком.

Улогу Б92 и хрватске културне сцене преузима тада Глас Српске, који Гатала ухљебљује, издаје му књиге, прави промоције и додјељује колумну. Исто онако, како што су својевремено, прије пројекта Андрићград, Независне новине глорификовале Андреја Николаидиса, човјека који је изградио своју каријеру на пљувању Емира Кустурице.

Веселин више није изложен као предсједник „Невладине удруге Урбани покрет“, већ као потпредсједник „Србског просвјетног и културног друштва Просвјета у Мостару“.

Федерална злогука баба

Ништа ту не би било необично, можда само нова рецка у низу прилога за биографију још једне преливоде, да Гатало са промјеном политичких, вјерских и националних убјеђења, није почео другима да дијели лекције, и то (ни мање – ни више) него о српству!

Лијепо је ако се Веселин покајао за своја недјела против народа и државе, али било би још љепше када би то јавно признао, а заједница му одредила мјесто које заслужује.

Умјесто тога, он у својим колумнама назива освједочене патриоте „федералним злогуким бабама“, само зато што су јавни неистомишљеници политике владике Григорија или СНСД. Напада Десницу Радивојевића што је члан антисрпске СДА (док је он сам био у (ваљда србољубачкој) СДП), а на крају се усуђује у своју прву емисију зовнути Бору Ђорђевића и, на запрепаштење истог, беспотребно вријеђати на РТРС предсједника Србије!

Веселин Гатало: Али добро, ја не бих кривио ту србијанску власт. Напомињем, то није србска власт! Новак Ђоковић је србски тенисер, а ја остављам њих с оне стране Дрине. То је србијанска власт.

Бора Ђорђевић: Немој, кажем ти. Све су то Срби са свим својим манама и врлинама…

Веселин Гатало: Ма, дајте, Тома Николић да неком буде брат. Дајте, будимо озбиљни!

Тако рече позлаћени љиљан на националној тв-кући, на незадовољство и неслагање самог Ђорђевића, којем водитељ може љубити стопе кад је српство у питању. Бора је један од срамотно ријетких мјенстрим музичара из Србије, који је пружао неподјељењу подршку Републици Србској и Републци Србској Крајини. За вријеме док је Гатало био с друге стране нишана, Бора Ђорђевић је држао бесплатан концерт омладини у ратном Невесињу.

Вјероватно исти не би ни гостовао у Веселиновој емисији, да му је ико рекао да то чини код оног ко је у рату носио непријатељску ознаку на униформи и био са друге стране фронта.

Да се разумијемо – рећи о Томиславу Николићу да је гробар, да је лопов, да је издајица; може као гост рећи било ко кога се зовне у тв-програм и ко је то у стању да докаже; али да водитељ државне телевизије Српске прича против предсједника Србије, нашег јединог савезника у свијету, нешто је што би исте секунде отказом санкционисали програмски савјети у Загребу и Сарајеву, али и у свакој нормалној држави. Поготово из уста носиоца овакве биографије, коме свађање Срба са Србима дође ваљда у опис радног мјеста.

Коријен Гаталовог вријеђања Томислава Николића, треба тражити у томе да је, усљед јаких веза са губитником Борисом Тадићем, владика Григорије предсједника Србије својевремено назвао „беном “ и упутио га да “није школа магаре”. Србуј, макар изборе добио

Свима су у РС пред изборе пуна уста српства. Поготово онима на власти. У пракси, поготово када су страначки интереси у питању, СНСД често одступа од идеала „чувара Српске“.

Међутим, без икакве сумње би се већина чланства ове странке згрозила и постидила, да сазна како су страначки другови са Веселином Гаталом, борцем војске Алије Изетбеговића, те да њене структуре глорификују особу која ни по којој основи, не да не заслужује, него не би смјела да се појављује на РТРС.

Само је питање када ће Веселин опет да оде код онога ко више плаћа, јер он и сад, док ово читате, за Мостарски портал Поглед и даље пише колумне, али не ћирилицом која србује као у Гласу, него тамо латиницом биљежи тко, тисућа, прометница, иноземство, милијунаш, Швицарска и слично. Он као заступник србских интереса може проћи само још код Бојана Бајића или Марка Вешовића. Да… и на РТРС, наравно.

Јесте, питање је времена када ће Гатало опет промијенти идеологију и финансијера, али питање је и да ли се то нама у Републици Србској исплати? Сад и одмах.

Гатало: Нећу да одговорим на питање

Пошто Фронтал личним примјером показује федералним медијима да се не смије извјештавати једнострано, позвали смо телефоном ново лице РТРС и питали га да ли је био војник такозване Армије БиХ? Гатало је више пута директно одбио да одговори на кратко и јасно питање постављено у петак, што није учинио ни до данас, мада је обећао. Ни СМС-ом, ни путем електронске поште коју нам је сам издиктирао. Паметном и поштеном доста.

Фронтал