Генерал Младић је човек који је бранио свој народ и који је држао војничку реч

20-12-2015 05:36:07 | | / vostok.rs |


Генерал Ратко Младић није "балкански касапин" како желе да га представе у савременој историји, него личност кога су победнци оклеветали, изјавила је угледни фински психијатар и политичар Пирко Турпеинен.

Финска професорка, која је и функционер финских социјалдемократа, а радила је и као стручни сарадник у Комсији Савета Европе за испитивање тортуре и кршења људских права, рекла је за "Вечерње новости" да се генералом Младићем бави због "историјских контроверзи које прате овај случај".

- Прочитала сам све што сам могла да нађем у медијима шта је овај човек наводно урадио или рекао на ТВ-у и у новинама. Била сам у Хагу где сам кроз документа пратила његово суђење. У БиХ сам се сретала са његовим сарадницима - официрима. Из свега тога логичан закључак је да је Младић жртва - рекла је Турпеиненова.

Она је навела да је преко интернета почела да тражи интегралне говоре генерала Младића објављене у светским медијима, истраживала је и у библиотекама у којима се чувају микрофилмовани новински чланци.

Турпеиненова је испричала да је пре две године обишла места у БиХ где су се одиграли наводни Младићеви злочини и у којима још живе људи који су били учесници ратних догађаја.

- Дошла сам до закључка да је Младић жртва пропаганде - рекла је Турпеиненова и истакла да је Младић "био човек који је бранио свој народ и који је држао војничку реч".

Она наводи да је почела рад на новој књизи о људима са којима је сарађивала бавећи се политиком, а чији је радни наслов "Елизабет Рен, Хелена Ранта и Марти Ахтисари као слуге НАТО-а".

- Ренову познајем још док је била фински министар одбране и када је од САД купила авионе "хорнет Ф-18", крајем прошлог века. Још тада ми је било непријатно што један министар земље као што је Финска којој ни од кога не прети реална опасност толико "слави" долазак овихи борбених авиона - рекла је Турпеиненова.

Она је оценила да је Хелена Ранта друга жена која се огрешила о Србе својим фалсификованим извештајима о догађајима у Рачку на Косову и Метохији о наводном масакру над Албанцима, који је послужио као повод за бомбардовање СР Југославије.

- Тај извештај је требало да одобри први фински форензичар и патолог професор Анти Пентила, али она никада извештај није доставила њему, него генералу Вилијему Вокеру - рекла је Турпеиненова.

Она је истакла да трећој личности у њеној књизи, Мартију Ахтисарију, бившем председнику Финске и нобеловцу, "нимало не служи на част улога коју је за НАТО одиграо против Србије".