Силуанов: Кијев ће морати да плати дуг Русији

21-12-2015 08:21:17 | | / vostok.rs |


Русија жали што је Украјина одлучила да објави банкрот због дуга према тој земљи, уместо да разговара о реструктурирању. Међутим, одлука Кијева да објави мораторијум на дуг не укида обавезе које се тичу његове исплате, саопштио је новинарима министар финансија Русије Антон Силуанов.

„Русија узима у обзир јучерашњу одлуку Кијева да објави мораторијум на отплату дуга Русији. Нажалост, Украјина је донела одлуку да објави банкрот уместо да разговара о предлозима које је председник Руске Федерације изнео на самиту Г-20 у Анталији у новембру ове године“, рекао је Антон Силуанов.

Председник Русије Владимир Путин раније је предложио да се исплата Украјинског дуга одложи на три године, под условом да Америка, ЕУ или једна од међународних институција са ауторитетом д гаранције за дуг Украјине.

Рок исплате 3 милијарде долара за украјинске државне обвезнице које је Русија купила крајем 2013. године истиче 20. децембра. Уплата је требало да буде извршена првог наредног радног дана, тј. 21. децембра.

„Објављивање мораторијума неће утицати на обавезе Украјине које се тичу исплате дуга. Обавезе остају на снази и Руска Федерација очекује да оне буду реализоване у целости“, рекао је Силуанов.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут