Асад шаљиво о својој позицији: Час иди, час остани

21-12-2015 08:24:49 | | / vostok.rs |


Башар ел Асад је шалом реаговао на недавно саопштење неких представника Запада, између осталих и државног секретара САД Џона Керија, да сиријски лидер засад може да остане на власти.

Запад је раније инсистирао на одласку Башара ел Асада са власти.

„Хвала им на томе. Ја сам већ спаковао кофере. Хтео сам да одем, а сад могу да останем“, рекао је председник у интервјуу холандској телевизији НОС.

Он је такође навео да само сиријски народ може да одлучи о томе да ли ће он остати на власти.

„Ако сте ви, као грађанин Холандије, спремни да прихватите да неко из Сирије решава ко ће да буде ваш премијер, ми ћемо прихватити — али ви нећете. Сирија је суверена држава. Да ли је председник добар или лош — одлучиће Сиријци, а не Европљани“, објаснио је Асад. Он је додао да ако сиријски народ жели да он напусти своју функцију, он је спреман то да уради.

Говорећи о ситуацији која се тиче ширења тероризма на Блиском истоку и у Европи, Асад је изјавио да је управо Европа, заједно са Турском, Катаром и Саудијском Арабијом, претворила Сирију у земљу која је расадник тероризма.

„Најважније питање је одакле су они дошли код вас у Европу. То што они долазе овамо, то је природно након што се Сирија претворила у расадник тероризма због тога што су Европа и земље попут Турске, Саудијске Арабије и Катара подржале терористе на различите начине“, рекао је Асад.

Са његове тачке гледишта, Европа се држи неправилног приступа у борби против тероризма.

„Као прво, европске владе нису успеле да се изборе са интеграцијом тих људи (миграната) у европско друштво. Они су живели у гету. Када живиш у гету, постајеш екстремиста“, навео је сиријски председник.

Дуга грешка Европе, сматра Асад, јесте то што су многи европски лидери „своје вредности продали у замену за нафтни долар“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут