Бивши сарадник ЦИА: Турска се отела контроли

21-12-2015 09:31:49 | | / vostok.rs |


Одлука америчке авијације да врати 12 својих ловаца Ф-15 из авио-базе у Турској представља реакцију на то што акције Анкаре у региону „бивају све мање контролисане“, сматра бивши сарадник ЦИА Лари Џонсон.

„Турска се, с моје тачке гледишта, отела контроли, а неке земље су спремне да је поставе на место“, изјавио је Џонсон у интервјуу телевизијском каналу Раша тудеј.

Бивши сарадник ЦИА сматра да Вашингтон и Анкара имају различите интересе у борби против тероризма, а то се посебно огледа у апелима САД да турска влада „остави Курде на миру“.

„Они прате сопствене интересе, независно од жеља Вашингтона“, сматра Џонсон.

Поред тога, бивши амерички обавештајац наводи да Турска својим деловањем подржава ДАЕШ (такозвану Исламску државу), „форсирајући повлачење америчких ловаца способних да подрже из ваздуха копнене одреде који се боре против ДАЕШ-а“.

„Ердоган покреће Турску у радикалнији сунитски табор. Елите Турске и Саудијске Арабије имају исте циљеве у заједничком покушају да обуздају Иран. Они се плаше ширења утицаја Ирана, јер је то шиитска земља, а шиитски утицај је распрострањен по целом Блиском истоку“, изјавио је он.

Џонсон сматра да „Турска нема потребу да обраћа пажњу на САД“ јер „Обамину администрацију многи у свету, а посебно у Турској, сматрају веома слабом“.

Џонсон је закључио да се повлачење америчке авијације с турске територије може објаснити као последица инцидента с руским бомбардером Су-24, који он сматра „провокацијом руског народа“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут