Николић и Дачић, номинације за Нобела

29-12-2013 08:11:36 | | РТС/ mojenovosti.com |

Уколико Ивица Дачић као кандидат за Нобелову награду стане уз Хачима Тачија не може добити подршку председника Србије, каже Томислав Николић. Дачић одговара да је Николић предложио разговоре са косовским премијером, и да би зато он требало да буде кандидат за Нобела.

Председник Србије Томислав Николић у интервјуу заВечерњеновостикаже да премијер Ивица Дачићне може да добије његову подршкууколико, макар и као кандидат за Нобелову награду, стане уз Хашима Тачија. Премијер одговара да би заправоНиколић требало да буде кандидат за Нобелајер је одлука о разговорима са Тачијем била његова.

Томислав Николић поручује Ивици Дачићу да је још млад и да много може да уради за Србију, али да преговарање са оним кога су Албанци одабрали и кандидатура за Нобела с њим - нису исто.

"Стално у међународној арени, од Уједињених нација до Савета Европе, говорим о злочинима против Срба на Косову и Метохији и основаној сумњи да их је организовао Тачи. Бојим се да би све истраге против њега престале уколико би добио Нобелову награду. Зато Србин уз њега не може да стане", наводи Николић.

Премијер констатује да је лако сада држати предавања, али је тешко преговарати.

"Ја мислим да би Николић требало да буде кандидат за Нобела, зато што је он предложио да разговарам са Хашимом Тачијем", навео је Дачић.

Није задовољан ни формулацијом коју је председник у интервјуу искористио.

"Требало је да каже да не подржава Тачија, а не Дачића. Јер то је формулација у складу са оном коју ми често саветује за разговоре. Једном ми је рекао немој да потпишеш, али немој ни да одбијеш", испричао је Дачић.

Аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да јереакција премијера више него штетнаи арогантна.


Ивицу Дачића, Хашима Тачија и Кетрин Ештонза Нобелову награду за мир предложили супредставници србског и албанског Кокуса у Конгресу САД због њихове кључне улоге у нормализацији односа Београда и Приштине.