Безвизни режим ЕУ за Украјину - део стратегије НАТО-а

21-12-2015 11:23:32 | | / vostok.rs |


Одлука Европске комисије о могућем укидању виза грађанима Украјине и Грузије не представља ништа друго него жељу НАТО-а да прошири свој утицај на исток, пише немачки лист „Дојче виртшафтс нахрихтен“.

„Геополитичка стратегија о ширењу НАТО-а иде из Вашингтона. Украјина може да се нађе у Европи на рачун европских пореских обвезника како би је усмерила против Русије“, пише лист.

Према мишљењу аутора, укидање виза Украјини биће „посебно ризичан корак“, јер је ниво корупције у тој земљи веома висок.

Он наводи да је Кијев одавно банкротирао и да живи на рачун европских пореских обвезника.

Укидање виза Украјини неизбежно ће довести до таласа миграције. Мигранти ће највише ићи у Пољску, док ће одговорност за избеглице припасти Немачкој.

Укидање виза Грузији и Косову такође је геополитички циљ, додаје лист. На Косову би могла да буде размештена најважнија авио-база усмерена против Русије, а Грузија има заједничке границе с Русијом и њен је важан стратешки партнер. Управо из тог разлога Грузију желе да припоје ЕУ.

Како наводи немачки лист, управо жеља да се цео југ Европе уједини против Русије допринела је позиву Црној Гори да се прикључи НАТО-у.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут