Такозвани Уставни суд Косова обара део споразума о ЗСО

22-12-2015 10:37:31 | | / vostok.rs |


Приштинска „Коха диторе“ тврди, позивајући се на западне дипломатске изворе, да се у тим круговима сада озбиљно узима у обзир могућност да Уставни суд донесе одлуку која ће бар делимично оборити Споразум о формирању Заједнице србских општина (ЗСО).

Према изворима са којима је тај приштински дневник био у контакту, уколико уставни суд прогласи неуставним неки део спорног Споразума, онда ће се о Споразуму који је склопљен у Бриселу поново преговарати.

„Према једном високом званичнику једне западне земље, о томе се не говори отворено јер (представници западних дипломатских кругова) не желе да се на то гледа као на подршку уставном суду да Споразум прогласи неуставним“, наводи „Коха диторе“.

Лист тврди и да се сада већ и отворено чују разни гласови да се чини да део Споразума, наводно, није у складу са идејом о мултиетничкој држави која тежи да функционише по европским демократским стандардима и да би он могао да буде промењен.

Прихватању Бриселског споразума, који су Београд Приштина потписали крајем августа, противе се три парламентарне опозиционе албанске странке на Косову и Метохији. Оне практично већ четврти месец блокирају рад скупштине активирањем сузавца и протестима, који су за последицу имали хапшење неколицине опозиционих посланика међу којима је и оснивач радикалног покрета „Самоопредељења“ Аљбин Курти.