Непристрасност под знаком питања: ЕУ финансира Би-Би-Си

23-12-2015 12:01:11 | | / vostok.rs |


Британска телевизијска корпорација Би-Би-Си признала је да је за последње три године од ЕУ добила финансијска средства у висини од 22 милиона фунти. То ставља под знак питања непристрасност компаније.

Коментаришући информације које су се појавиле, званични представник Би-Би-Сија је навео да се спољна средства, укључујући донације ЕУ, не користе за финансирања информативног програма, већ одлазе на научно-истраживачки рад. Осим тога, то је против правила добијања грантова.

Међутим, телевизију Би-Би-Си су више пута оптуживали за необјективно преношење догађаја. Између осталог, компанију су оптуживали за недовољно праћење напада на муслимане, необјективан однос према проблему независности Шкотске, као и за подршку Израелу на штету Палестине.

Према речима члана Партије независности Уједињеног Краљевства Џејмса Карвера, новац који Би-Би-Си добија од европског блока само је врх леденог брега.

„За последњих пет година Европска унија је дала Би-Би-Сију 22 милиона фунти. Интересантно је, у извештајима компаније тога нема. Ове цифре се налазе у извештају о транспарентности који је представила Европска комисија. Ми улазимо у политички осетљиво време. Искрено да кажем, ово изазива разочарање, јер је према Уставу Би-Би-Си обавезан да остане непристрасан. У тешко време, уочи референдума који је планиран за наредну годину, задатак се поједностављује. Компанија може лако натерати људе на сумњу“, рекао је он.