Амбасадор РФ Иванцов: Референдум у Републици Србској сасвим природан и демократски чин

23-12-2015 12:47:14 | | СРНА/ vostok.rs |

Нико нема право да одбије одлуке законито изабраних представника грађана Републике Српске


Иницијатива за одржавање референдума у Републици Србској је сасвим природан, демократски начин реаговања друштва на ситуацију у правосуђу на нивоу БиХ, рекао је амбасадор Руске Федерације у БиХ Петар Иванцов.

Иванцов је истакао да се у коминикеу Управног одбора Савета за провођење мира само констатују одређене ствари, а не предлаже се решење проблема у вези са радом правосудног система у БиХ.

"А тај проблем је врло озбиљан, и то се признаје, како у земљи, тако и у међународној заједници", рекао је Иванцов за "Вечерњи лист" и истакао да нико нема право да одбије одлуке законито изабраних представника грађана Републике Српске.

Он је навео да је врло једноставно референдум оквалификовати као прекршај и забранити га и на то ставити тачку, али изворни проблеми који су изазвали ту идеју нису нестали, они су и даље присутни.

Иванцов је нагласио да се испоставило да међународна заједница само окреће главу од систематског кршења основних Уставом загарантованих права и слобода скоро половине становништва БиХ, не предлажући решење.

На питање може ли председник Републике Српске Милорад Додик очекивати заштиту Москве у случају притиска у вези са одржавањем референдума, Иванцов каже да не разумије у потпуности о којој заштити је реч и да ли је она уопште потребна.

Према његовом мишљењу, Додик је самосталан и одговоран политичар, те искусан државник који врло добро зна шта ради, шта хоће и како то може постићи.

"Сматрам да се навикао на притисак. Вероватно је ово његово нормално стање. А наш став о референдуму је познат", истакао је Иванцов.

Говорећи о одлуци Уставног суда државне заједнице БиХ у вези са обележавањем Дана Републике Српске, Иванцов наглашава да је одлука изазвала недоумице, пре свега јер је донесена у суштини гласовима страних судија, док национални консензус није постигнут.

Према његовим речима, испада да унутрашња питања у БиХ, 20 година након потписивања Дејтонског мировног споразума, решавају спољне снаге, што је бесмислица.

"Уверен сам да народи ове земље могу решавати своја питања самостално, без дадиље", истакао је Иванцов.

Говорећи о терористичким нападима, он је истакао да то што терористичка претња није мимоишла ни БиХ, представља још једну потврду да се борба са овом глобалним злом мора водити на колективним и координисаним начелима, под покровитељством УН.