Шта нас чека у здравству у 2014. години?

31-12-2013 02:33:15 | | b92/ mojenovosti.com |

Министарка здравља Славица Ђукић Дејановић најавила је данас рад у 2014. години на набавци неопходних вакцина, опреме, изградњи клиничких центара и доношењу потребних закона у здравству.

Ђукић Дејановић је навела да ће све новорођене бебе од 1. маја добити петовалентне вакцине и да ће од средстава кредита Светске банке бити набављено шест, а можда и седам линеарних акцелератора, како би процес зрачења био спроведен на технолошки савремен начин.

Министарка здравља је најавила да је циљ да у 2014. години лекар има много више времена за комуникацију са пацијентом, да се смање листе чекања и да ће се у оквиру програма реконструкције, радити на изградњи клиничких центара у Крагујевцу и Нишу.
"Имаћемо закон о медицинским документима и евиденцијама", најавила је министарка здравља у изјави за Јутарњи програм ТВ Пинк. Ђукић Дејановић сматра да је највећи проблем што домови здравља још увек не раде на потребан начин, да награђивање људи који раде у домовима здравља мора бити у складу са квалитетом, а не квантитетом рада и да домови здравља морају бити најважније институције.
Она је рекла да су у протеклој години извори корупције били код запошљавања, снабдевања лековима, санитетским и медицинским материјалом и у случајевима прековременог рада, због чега је грађанима омогућено да телефоном пријаве сумњу на корупцију у здравству.
Према њеним речима, циљ је да већ у 2014. години једино путем конкурса буде могуће стицање статуса радника у здравству. Она је указала да у здравству ради чак 25 одсто нездравствених радника и да би се њиховим природним одласцима из здравства, путем пензија и пресељења створио простор да медицински радници, техничари и лекари добију посао, што ће бити остварено у 2014. години.