Западни политичари и дипломате: Време за помирење с Русијом

24-12-2015 10:34:21 | | / vostok.rs |


Да би победили тероризам Запад и Русија морају да сарађују и да одбаце узајамно неповерење, сматра већина политичара, дипломата и стручњака из Европе и САД који су учествовали у анкети листа Политико.

У анкети је учествовало 76 људи, а међу њима су били заменик генералног секретара НАТО-а Александар Вершбоу, бивши председник Светске банке Пол Вулфовиц, бивши премијер и шеф дипломатије Шведске Карл Билт, као и амбасадори шест земаља у Европској унији. На питања су одговарали анонимно.

Према подацима анкете 53 одсто учесника, односно 40 људи је рекло да сматра да је најбољи начин борбе против ДАЕШ-а (такозвана Исламска држава) – сарадња с Русијом и Ираном у дипломатском решавању сиријске кризе.

Препуштање арапским земљама решавања овог проблема најбоље је према мишљењу 18,4 одсто учесника анкете, док је 16 одсто њих изјавио да је најбољи начин за борбу против ДАЕШ-а копнена операција НАТО-а у Сирији.

Дванаест одсто учесника анкете сматра да је довољно појачати ваздушне нападе, а само један човек је предложио да се одустане од борбе против тероризма на Блиском истоку.

„Неусаглашена ваздушна кампања коју воде две стране биће контрапродуктивна“, сматра један од учесника анкете.

„Због чега не признати да је јак Асад бољи од ДАЕШ-а?“, навео је други испитаник.

„Време је да се окончају санкције против Русије и да се формира стратешко партнерство“, прокоментарисао је један од испитаника, док други, напротив, сматра да ће санкције и „економски притисак“ принудити Москву да се зближи са Западом.

Политику председника САД Барака Обаме одобрава 51 одсто испитаника који цене његове заслуге у преговорима о нуклеарном програму Ирана. Председника САД су, ипак, назвали „неодлучним и превише опрезним“.

Према мишљењу учесника анкете, Обама „не узима у обзир дугорочне сценарије“ и „сувише млако делује у вези са Сиријом и ДАЕШ-ом“.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут