Борба против тероризма могућа само без двојних стандарда

25-12-2015 09:30:15 | | / vostok.rs |


Русија и Индија се залажу за стварање широке антитерористичке коалиције за борбу против терористичке организације ДАЕШ (такозвана Исламска држава), то је у интересу целе међународне заједнице, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Наше земље се залажу за политичко решавање конфликта у Сирији, за допринос процесу националног помирења у Авганистану. Уверени смо да је у интересу целе светске заједнице да се формира широка антитерористичка коалиција која би деловала на основу међународног права и под окриљем Уједињених нација“, рекао је Путин новинарима након састанка с премијером Индије Нарендром Модијем.

Индијски премијер је потврдио да се ставови Русије и Индије о борби против тероризма подударају.

„Председник Путин и ја веома смо блиски у ставовима о глобалним питањима… Верујемо да свет мора да се уједини и да крене у заједничко деловање у борби против тероризма“, рекао је Моди.

У заједничком саопштењу након састанка двојица лидера су истакла да је борба против тероризма могућа „само уз јединствено залагање целог света и без двоструких стандарда“.

„Одлучно осуђујући тероризам у свим његовим формама, земље саопштавају да је ефикасна борба против ове глобалне претње могућа само уз јединствено залагање целе светске заједнице, без изузетака и без двоструких стандарда, уз строго поштовање одредби резолуција Савета безбедности Уједињених нација“, наведено је у документу.

Председник Русије Владимир Путин и премијер Индије Нарендра Моди сусрели су се у четвртак у оквиру састанка пословних кругова две земље, одржаног у Москви.

Путин је рекао да Русија сматра да је Индија достојан кандидат за сталне чланице Савета безбедности Уједињених нација.

„Русија се залаже за даље јачање улоге Индије у решавању глобалних и регионалних проблема. Сматрамо да је Индија као велика држава, која води уравнотежену и одговорну спољну политику, један од најдостојнијих кандидата за место сталног члана Савета безбедности УН“, рекао је Путин након сусрета с Модијем.

Индијски премијер је изјавио да очекује две посете руског председника својој земљи током следеће године.

„Мени се посрећило да два пута током ове године посетим Русију, очекујем две посете Путина Индији следеће године – на самиту БРИКС-а, као и на годишњег самита Русија—Индија“, рекао је Моди.

Јачање руско-индијске економске сарадње

Руски председник је предложио да се два пута годишње организују сусрети бизнис кругова у Индији и Русији, уз учешће лидера две земље.

Према његовим речима, Русија је заинтересована за то да индијски партнери активније пласирају своје производе на руском тржишту.

„Подржавамо озбиљну наклоњеност наших партнера за дугорочан рад у Русији, који даје резултате. Радићемо све да бисмо створили погодне услове за развијање бизниса“, додао је Путин.

Руски председник је рекао да Русија и Индија активно сарађују у војно-техничкој сфери, а један од перспективних праваца те сарадње јесте заједничка разрада вишенаменског ловца и транспортног авиона.

„Наше земље традиционално блиско сарађују у војно-техничкој сфери. Није реч само о испорукама готових производа него и о блиског технолошкој сарадњи. Најбољи пример такве сарадње јесте стварање ракетних комплекса ’брамос’. Већ је почела серијска производња противбродских ракета у интересу индијске војне морнарице“, навео је Путин.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут