Кирби: Нико не каже да сте од САД добили било шта осим бомби

25-12-2015 10:46:03 | | / vostok.rs |


Нормализација односа Београда и Приштине подразумева чланство Косова у УН, изјавио је амбасадор САД у Србији Мајкл Кирби.

„Не тражимо да Србија призна независност Косова, већ нормализацију односа Београда и Приштине. Шта ће та нормализација на крају тачно значити, на Европској унији је да дефинише, али, по нама, то укључује и чланство Косова у УН“, рекао је Кирби за „Вечерње новости“, одговарајући на питање да ли ће признавање независности КиМ бити крунски услов за чланство Србије у Унији.

Кирби, који крајем јануара завршава мандат у Београду, за „Новости“ поручује да је у последње четири године Србија напредовала, економски и политички, и у дијалогу са Косовом, односима са суседима.

На констатацију листа да поједини србски званичници поручују да је чланство Косова у УН неприхватљив услов, Кирби је подсетио да Западна Немачка никад није признала Источну Немачку, а она је била у УН.

На питање хоће ли захтев да Приштина добије столицу на Ист Риверу бити део правно обавезујућег споразума који ЕУ захтева на крају процеса нормализације, Кирби је одговорио да САД само асистирају у том процесу који води ЕУ, и да у овој фази ни на чему не инсистирају.

„САД су признале Косово, али то је питање за ЕУ, где пет држава то није учинило. Правно обавезујући споразум је један у низу папира који Београд и Приштина потписују. То сте већ чинили, у априлу 2013, августу 2015. године“.

Упитан хоће ли блиски односи Србије са Русијом бити велика препрека на путу ка ЕУ и хоће ли јачати притисци на Београд да уведе санкције Москви, амерички амбасадор је рекао да се нада да ће се пре тога створити услови да санкције буду укинуте.

„Можете имати односе са Русијом, али треба разумети њихову природу. Људи овде мисле да је Русија, а не ЕУ, најважнији економски партнер Србије. Према подацима ваших институција, а које је објављивала ваша штампа, од Русије сте добили нула динара неповратних донација. Ми смо вам дали милијарду долара донација, а нико не каже да сте од нас добили било шта осим бомби. Треба сагледати реалност, а не живети у митовима“, истакао је Кирби.