Нестају залихе америчке нафте из шкриљаца

26-12-2015 10:06:07 | | / vostok.rs |


У једном тренутку из биланса стања у извештајима америчке компаније „Чесапик енерџи”, која се бави истраживањем и производњом нафте из шкриљаца, нестаће милијарда барела нафте. То је око 45 одсто резерви ове компаније. „Оазис петроулем” ће изгубити 33 одсто залиха, док ће „Бил Барет” остати кратак за око 40 одсто декларисаних резерви.

Ради се о поновном процењивању количина нафте у обавезном извештају који компаније подносе Комисији за хартије од вредности и берзе САД — пише портал „Шта се прича о Америци“.

Ствар је у томе што је Америчким компанијама било много једноставније да пријављују велике резерве нафте из шкриљаца у налазиштима, али то не значи да су одмах почеле да је производе. А сада је испало да су се радови изводили само на папиру.

„Блумбрег“ наводи да су америчке компаније активно лобирале за рачуноводствене прописе, које су им давале могућност да у извештајима пишу о огромним подземним залихама енергената и добијају паре за истраживање. Сада ове компаније морају да признају да су свесне онога чега су одавно свесни инвеститори: да ће губити новац уколико цена нафте буде пала испод 40 долара за барел. Осим тога, производња претходно пријављених количина нафте треба да започне током наредних пет година након што ју је компанија укључила у свој биланс стања.

Упркос драстичном паду цена, произвођачима нафте из шкриљаца је пошло за руком да избегну ревалоризацију својих залиха, али 2016. године након подношења извештаја о резултатима претходне године из њихових биланса стања ће сигурно нестати милијарде барела.

Осим тога, у тренутним околностима многе компаније смањују трошкове и одлажу истраживање нових налазишта.

Осамнаест нафтних и гасних компанија из САД тренутно прикупљају докумената које ће им гарантовати заштиту права у стечајном поступку. Приходи компанија се драстично смањују због пада цена нафте, а осим тога, ове компаније су готово изгубиле могућност да добију кредите.

Аналитичар „МФХ Капитал“ Александар Гриченков подсећа да би компаније које се баве производњом ове врсте нафте, могле да остваре профит само уколико барел нафте кошта више од 50 долара, док је тренутна цена „црног злата“ око 38 долара.

Уколико цена нафте буде остала на овом нивоу у наредна два три квартала, до 50 одсто компанија које се баве добијањем нафте из шкриљаца нестаће са тржишта, закључује Гриченков.