Турска неће сарађивати са коалицијом Русије, Сирије, Ирана и Ирака

27-12-2015 10:24:53 | | / vostok.rs |


Турска неће сарађивати са коалицијом Русија—Сирија—Иран—Ирак у борби против терориста ДАЕШ-а све док је на власти сиријски председник Башар ел Асад, изјавио је турски председник Реџеп Тајип Ердоган.

„Сирија, Иран, Ирак и Русија формирали су крајем септембра у Багдаду информативни центар за координацију борбе против терориста ДАЕШ-а, међутим ја сам рекао (руском председнику Владимиру) Путину да не могу да седим поред председника Асада, чији легитимитет изазива велику сумњу“, рекао је Ердоган.

Говорећи о турским војницима у Ираку, Ердоган је истакао да се они тамо налазе како би обучавали борце против терориста, и то на молбу ирачких власти.

„Када је ДАЕШ ушао у Ирак, Багдад је затражио нашу помоћ. Ми смо заузрват затражили да се одреди локација где ће се формирати турска база, и они су то учинили. Све је почело у марту прошле године, откад постоји наша база у Башику“, рекао је турски председник.

Ердоган је позвао земље Блиског истока да се уједине како би се супротставиле онима који заговарају међурелигијски конфликт у региону.

„Свет жели да нас раздвоји и управо због тога ми морамо да се ујединимо. Погледајте само шта се догађа у Ираку, Сирији, Палестини и Либији“, рекао је он.

Председник Турске је додао да је земљама региона потребно да превазиђу те проблеме како би исламски свет постао моћан.

„Постоје несугласице између Турске и Ирана, али ја не желим да то утиче на добросуседске односе двеју земаља. Религијске разлике не треба да буду разлог да постанемо непријатељи, јер ислам треба да постане наш оријентир“, закључио је турски председник.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут