Западне вредности губе примат на светској сцени

27-12-2015 11:04:47 | | / vostok.rs |


Западне земље постепено губе свој статус на међународној позорници, сматра француски политиколог, стручњак за међународне односе Александар дел Вал.

„Идемо у будућност у којој нас чека постепени и неумољиви пад Запада. То не значи да ће он пропасти или нестати: реч је о губитку хегемоније и интелектуалног и идеолошког утицаја“, навео је политиколог у интервјуу инфомативном порталу Атлантику.

Према његовом мишљењу, у новом светском поретку цивилизације ће се све мање и мање ослањати на западне вредности.

Као други важан пример Александар дел Вал наводи прелазак цивилизације у вишеполарни свет. О томе, како каже, сведоче стратешко јачање дуета Русија-Кина, успон Индије, враћање у прави план Ирана, Турске и Египта.

Актуелни догађаји говоре о томе да се глобализација показује као не баш срећан феномен и да ће се постхладноратовски свет одликовати формирањем идеолошких и геополитичких појаса који теже да се ослободе од газдовања Запада. О томе превасходно сведочи позиција Русије.

„Ова нова Русија не намерава да дозвољава Американцима да дестабилизују пријатељске режиме и да стварају претњу за њене непосредне интересе у име такозваних људских права која, узгред, неретко нарушавају пријатељи Запада, попут исламских монархија Персијског залива“, сматра стручњак и додаје да је прошао период када је Америка могла да ради шта хоће и где хоће.

Говорећи о пролемима с којима ће се светска заједница суочити у будућности стручњак је пре свега издвојио енергетику.

„Биће потребно избећи земље Персијског залива које су огњиште радикалног исламизма и његов главни спонзор. Због тога је борба против исламизма блиско повезана с променама у енергетској сфери“, уверен је Дел Вал.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут