Целе 2015. Русија се борила против европског варварства

28-12-2015 09:09:04 | | / vostok.rs |


Русија, Јемен, Иран, Кина и друге земље су током 2015. године биле изложене агресији европских земаља, а само је Москва одговорила на варварске методе вођења спољне политике земаља ЕУ и САД, пише амерички аналитичар Финијан Канингем.

Европске земље и САД су у 2015. години водиле агресивну спољну политику, која се може упоредити с феноменом међународног варварства који је био распрострањен у време Другог светског рата, сматра Канингем.

„Седамдесет година после победе над фашизмом у Европи поново почиње борба против варварства. И данас су остале државе-изроди и државе-спонзори тероризма. Русија је земља која наставља свим снагама да се бори против деградације (светске заједнице) до нивоа међународног варварства“, пише аналитичар у тексту за Раша тудеј.

Према мишљењу Канингема, кључни догађаји у 2015. години су били сиријска криза и, као њена последица, талас миграције који је запљуснуо Европу, као и почетак војно-ваздушне кампање Русије у Сирији, која је довела до промене у динамици сукоба.

„Унутрашња напетост у Европској унији, изазвана миграционом кризом, прети да разори основна начела блока, на пример слободу кретања грађана коју омогућава Шенгенски споразум. Горка иронија миграционе кризе у Европи је у томе што је већина потенцијалних имиграната дошла из ратом захваћене Сирије. Сукоб у Сирији, који је проузроковао миграциону кризу, почео је услед незаконитог уплитања ЕУ у политику арапске земље“, наглашава Канингем.

Аналитичар сматра да већину наоружаних група у Сирији чине инострани плаћеници који исповедају начела радикалног исламизма, повезаног с међународним терористичким организацијама као што су Ал Каида и ДАЕШ (такозвана Исламска држава).

Канингем наводи да руска војна интервенција мења динамику развоја кризе, јер је Русија једина земља која може да води војне операције у Сирији легитимно.

„За три месеца руске војно-ваздушне операције губици које су претрпели антивладини устаници у Сирији су већи него после 16 месеци бомбардовања коалиције коју предводе САД. То је због тога што Русија ради блиско сарађујући са сиријском армијом, која је у овом тренутку постигла суштински напредак у копненој операцији“, пише Канингем.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут