Саудијска Арабија није успела да покори Русију

28-12-2015 03:03:47 | | / vostok.rs |


Покушаји Саудијске Арабије да „Русију обори на колена“ спуштањем цена нафте испод тржишне вредности нису успели, пипе немачки лист „Јунге велт“.

Како наводи лист, Русија је успела да изађе на нова тржишта, пре свега кинеско. Према подацима кинеске царинске службе, Саудијска Арабија је смањила испоруке нафте Кини 2014. године са 55 на 20 милиона тона, док је Русија повећала извоз ове сировине на 34 милиона тона.

„Ове испоруке омогућиле су Москви да ублажи последице западних санкција. Истовремено, овакве акције сведоче о развоју сарадње Русије и Кине у области трговине, енергетике и другим областима економије“, пише аутор чланка.

Како наводи лист, важан део руско-кинеских односа јесте и то што ће земље знатно смањити своју зависност од америчког долара када почну да праве рачунице за испоруке нафте и друге финансијске операције у националним валутама.

Аутор текста скреће пажњу и на то да се, без обзира на дампинг цене, Саудијска Арабија и сама бори с финансијском кризом — њен БДП је смањен за 20 одсто, што је земљу увело у дугове.