Немачкa: Размештање авиона НАТО-а у Турској „веома опасно“

28-12-2015 04:03:22 | | / vostok.rs |


Немачки политичари су са критиком дочекали одлуку Владе да пошаље авионе у Турску као део снага НАТО–а због јачања заштите граница. Посланици Бундестага нагласили су да се Влада није консултовала са њима по том питању и затражили су да га они размотре, пише немачки „Локал“.

Берлин је раније изјавио да Влада Немачке не планира да се консултује са Парламентом о слању авијације у Турску, јер се према мишљењу власти ради о осматрању ваздушног простора Турске, а не о војној операцији.

Ипак, неки посланици нису задовољни објашњењем и дочекали су ту одлуку Владе Немачке на нож.

„Влада одмах треба да обавести Парламент о детаљима те одлуке, између осталог какве задатке ће имати наши авиони и коме ће предавати податке које сакупљају“, наводи лист коментар Тобијаса Линднера, члана Партије зелених, одговорног за питање одбране.

Са њима се слаже и заменица председника левичарске партије „Леви“ Сара Вагенкнехт, која је одлуку Савезне Владе назвала „врло опасном“. Она је позвала да се то питање стави на разматрање у Бундестаг.

Према мишљењу социјалдемократе Волфганга Гелмиха, председника Комитета одбране Бундестага, одлука Владе о слању немачке авијације у Турску изазива недоумицу, јер су у тренутку њеног доношења посланици били на одмору и нису могли да размотре то питање.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут