Турској предстоје тешка времена

28-12-2015 02:11:45 | | / vostok.rs |


Да 2016. година неће бити лака за Турке, Анкара не треба да сумња, пише новинар Томас Сајберт у листу „Tагершпигел”.

„Народна партија Курдистана, Сирија, ЕУ, Русија: протекла година није била лака за Турску. Наредна тешко да ће бити лакша“, пише он.

Са тачке гледишта Сајберта, земљу очекују потешкоће из неколико праваца. Између осталог, то се тиче унутрашње политике. Пре свега, турске власти ће наставити са прогоном новинара и других критичара власти који, наводном, вређају председника Реџепа Тајипа Ердогана. У децембру је објављено да су у Истанбулу због чланка под насловом „Убица и лопов Ердоган“ осудили три новинара листа „Биргин“.

Осим тога, Сајберт скреће пажњу на ескалацију конфликта између Турака и Курда. Што се тиче сиријског конфликта, Турској треба признати да њени најважнији циљеви: обарање режима Башара ел Асада, стварање у Сирији новог, по могућности сунитског система и покушаја да се не дозволи појава на северу земље курдске државе — изазивају неповерење код многих кључних учесника догађаја у региону.

Ради се, не само о Русији и Ирану који настављају да подржавају сиријску Владу, већ и о западним партнерима Турске: њихова позиција не одговара циљевима Анкаре.

„САД на пример у борби са ДАЕШ-ом сарађују са сиријским Курдима“, објаснио је Сајберт.

У односима између ЕУ и Анкаре такође постоје тешкоће: Брисел је признао да су Турци потребни Европљанима како би се изборили са избегличком кризом. Са друге стране, Анкара жели у замену да добије много више — између осталог, безвизни режим за своје грађане и могућност прикључивања Унији у будућности.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут