Када ће се помирити Русија и Турска

29-12-2015 10:04:35 | | / vostok.rs |


Криза у односима Русије и Турске биће решена ускоро, али враћање на ранији ниво поверења и партнерства мало је вероватно, сматра турски стручњак Октај Ватансевер.

Односи Русије и Турске у овом тренутку су у кризи, али постоји шанса да они буду побољшани, сматра турски стручњак за Русију и земље Централне Азије, професор Октај Ватансевер.

Ипак, према његовом мишљењу, руска страна ће изградити „строжу линију“ у будућим односима с Турском.

„У свакој кризи постоје разне фазе. Прво шок, затим ескалација, а потом успостављање контроле над том ескалацијом и, најзад, стабилизација. Сматрам да смо прошли етапу ескалације“, изјавио је аналитичар у интервјуу за турски лист „Дејли сабах“.

Према његовом мишљењу, прва етапа у кризи руско-турских односа треба да се заврши ускоро. Експерт сматра да Русија више неће уводити нове ограничавајуће мере Турској, јер су политички и културни односи двеју земаља ионако већ озбиљно нарушени, а у економским мерама, према речима Ватансевера, „увек постоји граница“.

„Узимајући све то у обзир, претпостављам да ће криза бити решена у средњорочној перспективи посредством разумног дијалога, почев од пролећа. Ипак, њено решавање неће довести до враћања билатералних односа на онај ниво који је постојао до 2014. године“, сматра експерт.

„Очигледно је да ће Русија одустати од своје политике блиске сарадње с Турском и да ће се зауставити на строжим односима у којима ће бити елемената напетости и регионалног супарништва, својствених руској политици у периоду од 1991. до 2002. године“, наводи стручњак.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут