Русија спремна и убудуће да испоручује гас Турској Опширније: http://rs.sputniknews.com/ekonomija/20151228/1102111921/Rusija-Turska-gas-isp

29-12-2015 10:16:59 | | / vostok.rs |


Русија је спремна да и у будућности гарантује испоручивање гаса Турској и да повећава те испоруке, изјавио је руски министар енергетике Александар Новак у интервјуу телевизијском каналу Русија 24.

„Русија има гас, у Русији је тај гас прилично јефтин, имамо одговарајућу инфраструктуру и гарантовано смо спремни да испоручујемо гас и да повећавамо обим испоруке. Због тога сматрам да ова сарадња — економска, комерцијална — треба да буде настављена и да буде ефикасна за обе стране“, рекао је министар одговарајући на питање о будућности испорука руског гаса Турској.

Према речима министра, могућност повећања испорука руског гаса Турској зависиће од капацитета Турске, као и од развоја конкуренције на том тржишту.

„Турској је потребно око 50 милијарди кубних метара гаса. Притом, ако се узме у обзир раст економије, ове количине ће се повећавати из године у годину. Сада Русија испоручује око 30 од ових 50 милијарди кубних метара. Турска добија гас из разних праваца — Азербејџана, Ирака, Ирана, има могућност да прима испоруке из Израела. Због тога ће у перспективи све зависити од конкуренције, од реализације планираних пројеката“, рекао је Новак.

Русија сада испоручује гас Турској гасоводом „Плави ток“, који пролази кроз Црно море, као и „Трансбалканским гасоводом“ преко Украјине.

Раније је Турска тражила од руске стране повећање испорука гаса „Плавим током“ са 16 на 19 милијарди кубних метара годишње.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут