Стрпљење Вашингтона за Украјину на измаку

29-12-2015 10:56:28 | | / vostok.rs |


Политичка неслога у Украјини угрожава не само будућност те земље него и углед америчког председника Барака Обаме, чија администрација подржава украјинске власти, пише аналитичар Ројтерса.

Током своје последње посете Кијеву потпредседник САД Џозеф Бајден је изјавио да с украјинским чиновницима разговара чешће него са својом женом.

Према извештајима Бајденове канцеларије, почев од 2014. године, амерички потпредседник је 40 пута разговарао телефоном с украјинским председником Петром Порошенком и 16 пута с премијером те земље Арсенијем Јацењуком. Бајден је, поред тога, четири пута посетио Кијев и имао неколико сусрета с Порошенком и Јацењуком у Вашингтону и Европи.

„Ипак, несугласице у владајућој коалицији расту и многе реформе се не спроводе. Ако руководство Украјине падне, у незгодном положају ће бити и Вашингтон, и Европска унија, и Међународни монетарни фонд, који су жртвовали односе с Русијом зарад Украјине. Администрација Обаме је заједно с Европском унијом уложила много напора да омогући успешан револуционарни преврат у Украјини у фебруару 2014. године“, пише у чланку.

Аутор текста наводи да је, без обзира на то што су 2014. амерички чиновници и чланови Конгреса више од сто пута посетили Украјину, „пројекат сада у опасности да пропадне“.

„Ако се то догоди, Украјина ће изгубити могућност да изађе на крај с хаосом и корупцијом, а Обамину администрацију ће лишити једног од ретких успеха у спољној политици“, пише аналитичар.

Он наводи да су у прво време после промене власти у Украјини „вести из Кијева биле само позитивне“, — заменица државног секретара САД Викторија Нуланд набрајала је списак реформи које је започела украјинска Влада, изјављивала је да је Украјина „почела да ствара нову нацију под сопственим условима“.

„То је била дугоочекивана светлост за администрацију Обаме која је преживљавала спољнополитичке неуспехе у Либији, Ираку, Сирији и Авганистану. Али у последњих неколико месеци, ток реформи у Украјини је готово заустављен, многе од њих су остале само на папиру“, сматра аутор чланка.

Поред тога, дошло је до сукоба савезника председника Порошенка и присталица Јацењука — неки сусрети су почели да се завршавају јавним скандалима.

Током једне седнице министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков је полио чашом воде гувернера Одешке области Михаила Сакашвилија.

Према информацијама аналитичара Ројтерса, високи украјински чиновник, који је инсистирао на анонимности, изјавио је да је током сусрета с Порошенком у Кијеву Бајден упозорио украјинског председника да садашње украјинско руководство има „последњу шансу да исправи нешто и да су резултати веома важни за Сједињене Државе“.

Бајден је такође изјавио да је „стрпљење (америчких власти) на измаку“, наводи се у тексту.

Аналитичар наводи да се у овом тренутку оставка украјинског министра Арсенија Јацењука разматра као могућа варијанта развоја догађаја, а управо ће то бити главни ударац за амерички утицај у земљи.

„Вашингтон Јацењука, који течно говори енглески, посматра као главну наду за спровођење украјинских реформи. Ипак, према другом извору, блиском Порошенку, Вашингтон је сагласан да ради с било којим премијером, док је актуелна коалиција на власти“, пише аналитичар.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут