Николић: Интерес, судбина и опстанак Републике Српске морају бити важнији од свега другог

30-12-2015 09:06:33 | | / vostok.rs |

 


Интерес, судбина и опстанак Републике Српске морају бити важнији од свега другог, без обзира ко је на власти, каже Николић. Упознат је с покушајима уништавања Републике Српске кроз рушење актуелне власти и предсједника Милорада Додика.

- Ја сам разговарао са дипломатама који отворено кажу да се нешто дешава и који кажу да постоји тенденција да се Република Србска стави пред свршен чин - или ће прихватити апсолутно све што јој се буде сугерисало као Федерација која о томе одлучује или ће њене надлежности и даље бити смањиване све уз учешће Уставног суда у БиХ - рекао је Николић.

Упозорава да ништа неће бити како треба, уколико опозициони политички блок не схвати да је угроженост Српске велика. Николић каже да је као опозициона странка у Србији увијек био уз оне који су на власти - када су бранили земљу и њену државност. Директиве за рушење Републике Српске долазе из међународне заједнице, а спроводе се из Федерације БиХ. Сличан сценарио имала је и Србија у случају Слободана Милошевића, каже Николић.

- У великој мјери нажалост, дешава нам се оно што је коришћено у обрачуну са Србијом у случају Слободана Милошевића.

Персонализује се проблем па каже све ће бити добро ако оде Додик - ништа неће да буде добро - рекао је Николић.


Николић је рекао да је пажња Србије усмерена на Републику Српску без икакве жеље да се свађају са онима који нису тај ентитет.
Најлошији односи са Македонијом и Црном Гором

Николић је оценио да су односи с муслиманским политичарима промењиви, истичући како муслимански члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић никада није истовремено у добрим односима с њим и с премијером Александром Вучићем.

"Сада мене зове, а улази у сукоб с Вучићем. Ми смо један тим и с нама нико не може да се игра", рекао је Николић.

Додао је да је прихватио позив да посети Сарајево и да је остало да се утаначи датум посете.

У посету Хрватској, истиче, иде чим у тој земљи буде формирана нова влада, истичући да тренутно Србија од суседних земаља има најлошије односе с Македонијом, због постављања натписа Бивша Југословенска Република Македонија на граници с том земљом, као и са Црном Гором, у којој су, како је навео, Срби прогањани и губе идентитет.

Председник Србије је оценио да је процес распада бивше Југославије завршен, али да није завршен процес који би довео до добрих односа међу државама насталим на подручју бивше заједничке државе.