Сирија: Ердоган жели да оживи Отоманску империју

30-12-2015 04:20:04 | | / vostok.rs |


Турске снаге директно су помагале терористичким групама које се боре у Сирији, написао је у писму генералном секретару УН Бан Ки Муну сиријски амабасадор је у тој организацији Башар Џафари. Он је оптужио Турску и да жели да оживи Отоманску колонијалану империју.

Џафари је истакао да су наоружане групе од 2011. године водиле " терористички рат без преседана" против Сирије, додајући да побуњеници добијају подршку регионалних сила — Турске и других земаља.

Према његовим речима, Турске је вишеструко ангажована у Сирији, а та ангажованост "укључује и директно учешће оружаних снага Ердогановог режима у офанзивним војним операцијама подршке терористима".

„Анкара је у суштини помогала терористима да уђу у Сирију. Турске трупе су покривале побуњенике који су прелазили у ову ратом разорену арапску земљу", наводи се у писму.

Џафари напомиње и да турски председник жели да "оживи Отоманску колонијалну империју", што се може видети у његовој жељи да заштити етничке Турке, чак и ако они живе у другим земљама.

Он је оптужио Анкару и за злочине против сиријских избеглица, које напуштају земљу, бежећи од ДАЕШ-а, Нусра фронт и других терористичких организација, додајући да се трговина људима врши "са знањем и директним учешћем и под контролом Ердогановог режима.

Сиријски изасланик у УН је позвао међународну заједницу да стави тачку на "насиље и злочине" над избеглицама у Сирији које је починило турско руководство.

Он се осврнуо и на обарање руског сухоја од стране турског авиона, истичући да „тај злочин говори сам за себе".

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут