„Нормандијска четворка“ продужила трајање Минског споразума и на 2016.

30-12-2015 05:30:14 | | / vostok.rs |


„Нормандијска четворка“ се договорила да продужи рок трајања Минског споразума на 2016. годину на крају телефонског разговора председника Русије Владимира Путина, канцеларке Немачке Ангеле Меркел, председника Француске Франсоа Оланда и председника Украјине Патра Порошенка.

„Лидери су разговарали о напетој и нестабилној ситуацији на југоистоку Украјине у контексту реализације Минског споразума договореног 12. фебруара 2015. године. Договорено је да се продужи рок његовог важења на 2016. годину. Наглашена је важност даљег рада контакт групе ради пуне и свеобухватне реализације пакета мера из Минска“, саопштила је прес–служба Кремља.

Лидери „четворке“ су нагласили „принципијелну потребу строгог поштовања режима прекида ватре на линији разграничења у Донбасу“.

Председник Владимир Путин је у телефонском разговору са лидерима Немачке, Француске и Украјине изнео оцену последица имплементације Споразума о асоцијацији ЕУ и Украјине на руско–украјинске односе, саопштила је прес–служба Кремља.

„Путин је нагласио да је Русија била принуђена да пређе на најповлашћенији режим у трговини (са Украјином)“, објашњено је у Кремљу. Током разговора била су дотакнута и питања у вези са испорукама руског гаса у Украјину.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут