Мустафа: Тражићу да се расформирају паралелне структуре на КиМ

30-12-2015 05:34:27 | | / vostok.rs |


У дијалогу са премијером Србије Александром Вучићем тражићемо да се споразуми Београда и Приштине примене и да нормализујемо односе, поручио је такозвани косовски премијер Иса Мустафа.

Он изјавио је да ће у наставку дијалога са премијером Србије Александром Вучићем тражити примену до сада постигнутих споразума у Бриселу, истакавши да је то у корист и Приштине и Београда.

„Тражићемо да постигнемо да се споразуми примене и да нормализујемо односе, да се на Косову расформирају све паралелне структуре, које нажалост, иако ми постижемо споразуме, Влада Србије наставља да штити. Друго, Србија мора јасно да испуни обавезе из поглавља 35 о учлањењу у ЕУ“, рекао је Мустафа на конференцији за новинаре у Приштини.

Он је најавио да ће у дијалогу са Београдом тражити отварање питања авионског и железничког саобраћаја.

„То су два питања која су припремљена и то ће омогућити да олакшамо транспорт, и за путнике и за економију. Као осетљиво питање остаје питање несталих које смо ми отворили у Бриселу, које сада треба да третирамо на бољи начин, зато што је пуно породица које чекају своје најближе, а немају одговора“, навео је косовски премијер.

Он није могао да прецизира када ће бити одржана нова рунда дијалога, јер је она, како је објаснио, у вези са процесом визне либерализације.

„Позитиван одговор ће показати да се у обзир узимају и захтеви и потребе Косова, како се не би стекао утисак да и ЕУ ради једнострано“, навео је Мустафа.

Он је на конференцији рекао и да је коалиција Демократског савеза и Демократске партије Косова изузетно јака.

Упитан да ли намерава да поднесе оставку, косовски премијер је одговорио да је опозиција та која треба да поднесе оставку због насиља и коришћења сузавца у Скупштини, јер у демократској држави нема места за коришћење средства насиља.