Бивши амерички војник: Помогао сам да се створи ДАЕШ

31-12-2015 09:27:15 | | / vostok.rs |


Бивши припадник морнаричке пешадије САД Винсент Емануел објавио је чланак о својој служби у Ираку у којем је изјавио да је помагао у стварању ДАЕШ-а (такозване Исламске државе).

Бивши војник се присећа како су се његови саборци обраћали обичним Ирачанима. Он описује ноћне рације, прича како су људе хватали и заробљавали, везивали им руке, стављали на главу пластичне кесе, а кроз неколико дана или месеци пуштали, возећи их далеко од њихових домова.

Винсент Емануел сматра да се услед оваквих акција САД у Ираку и појавио ДАЕШ.

„У чланку сам описао догађаје чији сам сведок био свакодневно у Ираку у време свог другог ангажмана. Моји саборци су убијали невине, мучили незаштићене цивиле, уништавали њихову имовину и унакажавали мртва тела. Они су прелазили аутомобилима преко мртвих тела, смејали се и фотографисали их. Дубоко у себи сам схватао: ово што видим није исправно, то је неморално, неправедно и незаконито. Поред тога, разумео сам да нас чекају озбиљне последице… И сада имамо ДАЕШ. Најважнија ствар коју треба да схвате становници САД и Запада јесте да смо управо ми извор овог насиља и хаоса“, рекао је бивши маринац за РТ.

Терористичка организација ДАЕШ је већ проширила свој утицај на велики део територије Блиског истока, а верује и да полаже право на неке делове Северне Африке. Познато је да су се многи борци ДАЕШ-а у прошлости борили против војника земаља НАТО-а који су окупирали Ирак.